*Nettavisen* Nyheter.

Bruk makt mot melkemonopolet

Tine kontrollerer 96 prosent av melken her i landet og kan skalte og valte med de små konkurrentene. Nå er det på tide å splitte opp melkemonopolet.

22.02.05 15:34

Splittelsen går tvers igjennom regjeringen: På den ene siden står moderninseringsminister Morten A. Meyer (H), som gjerne vil dele opp Tine - på motsatt sitter landbruksminister, og bonde, Lars Sponheim, som sier nei.

Problemet er at Tine fortsatt har en dominerende stilling, og den ferske ICA-saken viser at Tine også var villig til å bruke millioner av kroner for å tyne konkurrentene. Tine er ikke en fløtepus, selskapet er ytterst profesjonelle i varemerkebygging og omsetter årlig for nær 14 milliarder kroner.

Samvirkeselskapet må altså behandles som ethvert annet monopol som ønsker å bruke muskler på forbrukernes bekostning.

Slik Tine nå fremstår er bedriften det viktigste hinderet for å få konkurranse og dermed billigere priser til forbruker. Tine eies av 19.400 melkebønder. Nettopp samvirkemodellen gjør det vanskelig for en melkebonde å bryte ut. Tine betaler nemlig ut overskuddet til eierne som et etterbetaling på melkeprisen. Det gjør det dyrt å bryte ut.

Incitamentet til å gå ut og levere til konkurrenter finnes ikke. Altså får Tine 96 prosent av all melk - totalt drøyt 1,5 milliarder liter i året.

At Tine kontrollerer råvaren, er selvsagt en enorm ulempe for konkurrerende meierier som må handle fra konkurrenten. Dette minner om Telenor: Så lenge telegiganten eier kobbernettet inn til hver husstand - og konkurrentene må kjøpe tellerskritt fra Telenor - er det grenser for hvor effektiv konkurransen blir.

I Tines tilfelle er løsningen åpenbar: Selskapet må splittes i to; en råvaredel som pålegges å levere til alle - og en videreforedlingsdel, som konkurrerer i markedet.

Tine har allerede skilt ut Tine Råvare i en egen enhet, men med samme ledelse, styre og lokaler som resten av gruppen. Det holder ikke, her må det sterkere lut til.

Følgelig er vi enig med Morten A. Meyer og Konkurransetilsynet. Begge vil splitte opp Tine og frata gruppen retten til å regulere melkemarkedet. KrF er imot, men Meyer har støtte fra Frp og kanskje Arbeiderpartiet. Selv internt i Tine ser man nå skriften på veggen.

I så måte varsler Tines nye sjef, Hanne Refsholt, helt andre holdninger enn forgjengeren:

- Tiden er inne for oss til å lytte til andre, uttalte hun.

Debattene om Tine raser på TV 2 Nettavisen, hvor mer enn 10.000 har vært innom:

ICA og Synnøve Finden sitt perfekte kupp

Landsdekkende boikott av Tine

Baker for smed - Tine eller Ica

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.