NEW YORK (Nettavisen): Den berømte amerikanske podkast-verten Joe Rogan, som har over 13 millioner følgere på Instagram, innrømmer nå at han har brukt en svært kontroversiell «hestekur» etter å ha vært smittet av koronaviruset.

Les også: Giganedtur for Biden: - En enorm skuffelse

Fjerner parasitter fra dyr

I en video som han postet på Instagram denne uken, forteller kjendisen at han fikk symptomer på koronaviruset i forrige uke og at han begynte å kaste i seg alle mulige potensielle legemidler for å bli frisk, deriblant medisinen ivermectin, som ofte brukes til å fjerne parasitter fra dyr.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Se videoen til Joe Rogan her:

- Du er ikke en hest

Det amerikanske legemiddeltilsynet FDA har bedt folk om å ikke brukte det til behandling mot covid-19, etter å ha fått inn meldinger om at folk har blitt svært syke etter å ha tatt ivermectin, som var ment til behandling av hester.

- Du er ikke en hest. Du er ikke en ku. Seriøst, dere. Slutt med det, skrev de i en advarsel tidligere denne måneden.

Les også: Ny studie: Pfizer-vaksinen klart mindre effektiv enn Moderna

- Et inderlig takk til moderne medisin

Podkaststjerna Joe Rogan, som tidligere har uttrykt skepsis til koronavaksinene, testet positivt etter å ha opptrådt i Florida, der smittetrykket er høyt. Han begynte å få symptomer lørdag, skriver New York Times.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

Rogan møtte motbør i fjor da han sa på podkasten sin at unge, friske mennesker ikke trengte å vaksinere seg mot covid-19. Podkasten er en av verdens mest populære.

– Gjennom natta fikk jeg feber og jeg begynte å svette, og jeg visste med en gang hva som var i gjære, sier Rogan i en video på sin Instagram-profil som ble publisert på torsdag.

I tillegg til det nevnte ivermectin, har Rogan i tillegg tatt steroidet prednison og et «vitamindrypp». Podcastverten sier at han var i svært dårlig form søndag, men at han onsdag følte seg ganske bra.

Les også: - Systemet er rigget i Trumps favør

– Et inderlig takk til moderne medisin, som har gjort meg frisk så fort og enkelt, sier Rogan i videoen.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

88.000 resepter på ivermectin denne uken

New York Times skriver nå at reseptene for å ta ut den kontroversielle medisinen ivermectin nå har økt til rundt 88.000 tilfeller i uken, ifølge flere apotek rundt om i landet.

Les også: Forskere undersøkte barn født under pandemien. Funnene deres er urovekkende

Flere apotek melder også nå om at de begynner å gå tom for medisinen, samtidig som det også kommer inn meldinger om at flere amerikanere tar overdose ved bruk av ivermectin.

Ifølge CDC utgjør de 88.000 en kraftig økning fra de 3600 ukentlige reseptene som ble utskrevet for ivermectin forut for pandemien.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) publiserte en rapport i forrige uke, der de advarte om at personer kan bli alvorlig syke ved selvmedisinering med ivermectin. Overdose kan føre til koma, anfall og i verste fall dødsfall, ifølge CDC.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

- Dette er helt forferdelig

Farmasøyten Travis Walthall, som driver et apotek i Kuna, Idaho, hvor det bor rundt 20.000 mennesker, sier at han denne sommeren har skrevet ut 20 resepter for ivermectin bare i sommer, sammenlignet med bare to eller tre på et helt år før pandemiene kom.

- Jeg sier bare wow, dette er helt forferdelig, sier han til New York times, og opplyser samtidig at han nå er gått tom for ivermectin.

Avisen skriver også at antall telefoner til den amerikanske giftsentralen har økt dramatisk i USA, og at antall samtaler har femdoblet seg bare i juli i år ifølge CDC.

Helsedepartementet i Mississippi har opplyst at 70 prosent av telefonene som kommer inn til statens gift sentral, kommer fra mennesker som har tatt legemidler med ivermectin som var ment for behandling av dyr.

AP har senere korrigert disse opplysningene, og melder at 2 prosent av alle samtalene som kommer inn, dreier seg om ivermectin. Av disse telefonene, dreier 70 prosent av samtalene seg om mennesker som har tatt legemidler med ivermectin som var ment for behandling av dyr, melder AP.

Ettervirkningene av ivermectin

Legen Shawn Varney, en toksikolog ved South Texas Poison Center, forteller at de som ringer inn etter å ha tatt ivermectin kan fortelle om ettervirkninger som kvalme, muskelsmerter og diare.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Men han kjenner likevel ikke til nylige tilfeller der folk har dødd av overdose etter å tatt ivermectin, selv om det har være slike tilfeller tidligere.

- Alle ønsker seg en kur for koronavisuet fordi det er en ødeleggende sykdom. Men jeg bønnfaller folk om å slutte å ta ivermectin og helle vaksinere seg, fordi det er den beste beskyttelsen vi har på dette tidspunktet. Alt annet er bare risiko på risiko, sier legen.

Akuttlege: - Flere tar overdose

Søndag ettermiddag melder Insider at flere akuttavdelinger ved sykehus i Oklahoma er blitt overfylt av folk som har tatt overdose med legemiddelet.

Kilden til opplysningene er akuttlegen Jason McElyea. Han sier til Oklahoma News 4 at flere distriktsykehus øst og sørøst i staten er overfylt med personer som har tatt overdose med ivermectin.

Legen hevder at sengekapasiteten flere steder er så prekær, at folk som har skuddskader blir avvist.

- Det er en grunn til at man må gå til en lege for å få resept på disse tingene, og det er fordi dette kan være farlig, sier Jason McElyea til Oklahoma News 4.

Les også: Økende bruk av hurtigtester - én av fire vet ikke hva de skal gjøre ved positivt koronasvar

Et av sykehusene i Sallisaw, NHS Sequoyah, har kommet med en uttalelse etter at opplysningene fra akuttlegen Jason McElyea ble kjent.

I en uttalelse skriver de at NHS Sequoyah ikke er blant sykehusene som nå behandler personer for overdose med ivermectin.

Les også: FHI advarer: Flere smittes av forkjølelsesvirus

- Alle pasientene som har besøkt våre akuttmottak har fått den nødvendige legehjelpen. Vårt sykehus har ikke måttet avvise personer som har bedt om hjelp, skriver de i uttalelsen.

De opplyser også at akuttlegen McElyea ikke har jobbet på deres sykehus på på mer enn to måneder, men bekrefter at han er tilknyttet en medisinsk bemanningsgruppe som bidrar med folk til sykehusets akuttmottak.

Les hele uttalelsen fra sykehuset her:

12 telefoner om ivermectin i august

News9.com melder på søndag at Oklahoma Center for Poison and Drug Information mottok totalt 12 telefoner knyttet til bruk av ivermectin i forrige måned.

Direktøren opplyser også at det til sammen var snakk om 13 pasienter i den aktuelle perioden, noe som er mer enn normalt.

189 koronadødsfall denne uken

The Guardian skriver at Oklahoma er blant de statene i USA som nå sliter mest med den svært smittsomme deltavarianten.

Les også: Tresifret antall innlagte i Danmark til tross for vaksinering

De viser til tall fra Johns Hopkins University, som viser at Oklahoma denne uken har hatt mer enn 18.400 smittetilfeller og 189 dødsfall. Oklahoma har nå hatt 8000 dødsfall som en følge av viruset, mot 647.000 totalt i USA.

Ny rekord i koronadødsfall

Florida registrerer for tiden det høyeste dødstallet fra koronaviruset hittil siden pandemien startet i fjor, skriver NTB.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Data fra USAs smittevernbyrå CDC viser at det var flere døde i minst åtte dager i august enn under det forrige store utbruddet i august i fjor i delstaten, som er episenteret for pandemien i USA.

Gjennomsnittstallet for daglige dødsfall per uke var 244 i august, mot 227 i samme måned i fjor, og tallet kan fortsatt stige når nye rapporter kommer inn.

Til sammen har 45.909 mennesker dødd av korona i Florida siden mars i fjor.

87 prosent av de eldre i Florida er vaksinert, mens totaltallet på vaksinerte steg fra 61 prosent til 68 prosent av befolkningen i forrige måned.

Daglig meldes det om rundt 20.000 nye smittede, og i løpet av august var 7.000 flere mennesker innlagt på sykehus i Florida enn under forrige utbrudd. Det meldes også om 28 prosent flere smittede blant barn og tenåringer i forrige uke.

Denne saken er blitt oppdatert: Søndag skrev Nettavisen at flere akuttavdelinger ved sykehus i Oklahoma, ifølge Insider, var overfylt av folk som har tatt overdose med legemiddelet Ivermectin. Saken er utvidet med sitater fra kilden for denne informasjonen, legen Jason McElyea, og med en uttalelse fra et av sykehusene i Sallisaw, NHS Sequoyah. Den er også utvidet med informasjon fra Oklahoma Center for Poison and Drug Information, den siste oversikten over smittede og døde i Oklahoma og en korrigering fra nyhetsbyrået AP om hvor mange personer som har vært i kontakt med gift sentralen i Mississippi etter bruk av Ivermectin .