RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruker 3,3 prosent fra oljefondet

Sist oppdatert:
Hattekledd finansminister på vei med budsjettet.

Oslo (NTB): Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener alle nordmenn er budsjettvinnere i årets statsbudsjett.

Anslagsvis 15-20 pressefolk hadde møtt opp nær finansministerens midlertidige bolig på Bislett i Oslo for å få noen ord om budsjettet ved 6.30-tiden.

– Det er sikkert slik at noen kunne ønske seg mer, men i et budsjett er det mange hensyn du må ta, forteller Johnsen.

FØLG BUDSJETTET DIREKTE I DENNE FEEDEN:

Hard dragkamp

Finansministeren sa til de oppmøtte pressefolkene at det har vært flere harde kamper om penger den siste tiden.

– Det har vært en hard dragkamp, det er det alltid. Det blir ikke rom for alle krav og ønsker, men alt i alt tror jeg de fleste ser at vi er i en veldig privilegert og god situasjon i Norge, sier han.

Årets statsbudsjett er det niende budsjettet Johnsen er med på å utarbeide.

– Mitt inntrykk er at dette er det beste budsjettet for Norge i dag, sier han.

– Norge går godt

Johnsen sier årets budsjett vil reflektere at norsk økonomi går godt, blant annet med lavest arbeidsledighetstall i Europa.

– Det vil nok oppleves at det brukes mye penger, sier Johnsen.

Det er ikke vanlig at finansministeren kommer med konkrete budsjettall før det legges fram senere på dagen, og Johnsen ville heller ikke nå si noe. Blant annet ønsket han ikke å kommentere NRKs opplysninger om at regjeringen vil bruke 3,3 prosent fra oljefondet.

Det har tidligere også vært spekulert i om det vil bli brukt mer penger fordi det er valgår. Dette ønsket heller ikke finansministeren å kommentere mandag morgen.

Med ny hatt
Johnsen møtte pressen iført brun hatt og rødt slips med svarte prikker.

– Jeg tror dette er en god statsbudsjetthatt. Den er kjøpt på reise i Europa, forteller Johnsen.

Fra sin leilighet på Bislett gikk turen videre til TV 2 og NRK for intervjuer, før Johnsen har halvannen time på sitt kontor. Et kvarter før statsbudsjettet legges fram klokken 10.00, vil han sette kurs mot Stortinget.

– Dette kommer til å bli en bra dag, sier Johnsen.

Lekkasjer i strie strømmer

Godbiter fra regjeringens valgkampbudsjett har tilflytt mediene i strie strømmer de siste dagene.

Regjeringen skal etter det NRK erfarer bruke 3,3 prosent av oljefondet, 125 milliarder kroner, på statsbudsjettet.

Pengebruken er dermed godt innenfor handlingsregelen, som begrenser statens uttak fra oljefondet til 4 prosent.

1 prosent til bistand
Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) bekrefter overfor Dagsavisen at bistandsbudsjettet økes med 2,3 milliarder kroner fra i fjor. Målet om at 1 prosent av inntektene til Norge skal brukes til å hjelpe folk ut av fattigdom, er nå nådd, forteller Holmås.

Samtidig kan det se ut til at det store beredskapsløftet lar vente på seg.

– Forventningene til beredskapsbevilgninger er overdrevet, sier en sentral kilde i regjeringspartiet SV til Dagbladet.

Fra regjeringshold påpekes det at Gjørv-rapporten ikke først og fremst ber om at penger øses ut til ulike formål. Dessuten vil flere av tiltakene kreve bevilgninger over flere år, noe som letter trykket på dette budsjettet.

Pappaperm
Tidligere hadde medienes lekkasjer fra statsbudsjettet noe eksklusivt og mystisk ved seg, men den tiden er for lengst forbi. Nå er det riktigere å snakke om en flom.

– Jeg har sett det har vært mange lekkasjer, men det vil bli mye nytt når statsbudsjettet legges fram likevel, sa finansminister Sigbjørn Johnsen mandag morgen.

SV har fått bred omtale for en av sine største triumfer, nemlig en ny to ukers utvidelse av foreldrepermisjonen som tilfaller far. Og Senterpartiet har fått gjennomslag for en kampsak, nemlig overgang fra krone- til prosenttoll på import av kjøtt og ost.

Nybakt helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet 100 millioner kroner til rekonstruksjon av bryst for kreftpasienter, 40 millioner til sjekk av tenner for alle over 75 år samt medisinen dabigatran på blå resept til pasienter med hjerteflimmer.

Søndag kom statsministeren selv på banen.

– Tidenes løft for vei og bane, sa Jens Stoltenberg (Ap) til NRK, før han røpet at Nasjonal transportplan vil bli overoppfylt med 1,5 milliarder kroner.

Dagen før dagen opprant også med 1,5 milliarder kroner til et nytt isgående forskningsfartøy og et flunkende nytt statsstipendiat til artisten Mari Boine.

Frivillighet
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjør forsøksordningen som gir funksjonshemmede rett til transport til og fra jobb og skole, permanent og landsdekkende.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har røpet at det skal settes av drøyt 70 millioner kroner til en uketime med kulturskole for de minste, mens næringsminister Trond Giske (Ap) lover 25 millioner kroner til økt satsing på reiseliv. Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) skal bruke 200 millioner kroner til 270 nye stillinger i det kommunale barnevernet, mens Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært med på å fronte løftet om 320 millioner kroner i økt tilbakebetaling av moms til frivillige organisasjoner.

Etter å ha kollapset to år på rad i forbindelse med skatteoppgjøret, øker regjeringen dessuten budsjettposten til den statlige forbrukerportalen Altinn med 100 millioner kroner til 258 millioner neste år.

Også boligpolitikken får sitt. Totalt settes det av omtrent 24 milliarder kroner til ulike boligtiltak i 2013. Blant annet styrkes Husbanken med 5 milliarder, bostøtten økes og tilskuddene til kommunale utleieboliger skal opp.

Ikke til alt
Det blir mer penger til klimaforskning og 250 ekstra millioner til fornybar energi i utviklingsland. Regjeringen setter også av 50 millioner til utbedring av Bergensbanen og bevilger penger til 10 kilometer dobbeltspor på Østfoldbanen.

Kulturen skal også få sitt. Nybakt statsråd Hadia Tajik (Ap) skal fylle opp den kulturelle skolesekken med 14 millioner kroner, gi 38 millioner kroner til norsk film og spandere 1,1 millioner kroner ekstra til Nynorsk kultursentrum for administrering av Språkåret. Det Norske Teatret, som feirer 100 år neste år, får 800.000 kroner mer å rutte med, i tillegg til at arrangør- og festivalstøtten skal økes med 8 millioner kroner.

Men det kommer ingen lovfestet maksgrense for hvor mange elever én lærer i grunnskolen kan ha. Planene om en bankskatt som skulle forhindre nye finanskriser, er også skrinlagt. (©NTB)

Følg tvitringen om statsbudsjettet direkte her:

Bruker 125 oljemilliarder

Oslo (NTB): Regjeringen bruker 26 milliarder kroner mindre enn handlingsregelen tillater i neste års statsbudsjett. 125 oljemilliarder brukes.

Regjeringen vil ansette flere politifolk

Regjeringen vil øke bevilgningene til ansettelser av nyutdannende politifolk og gi mer penger til IKT-utvikling i politiet i neste års statsbudsjett.

Økt satsing på samfunnssikkerhet og beredskap er en av hovedprioriteringene i neste års statsbudsjett.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til IKT i politiet og til ansettelser av nyutdannende polititjenestemenn. Regjeringen vil også øke bevilgningen til dagens redningshelikoptre, slik at beredskapen kan opprettholdes fram til nye redningshelikoptre er på plass. Regjeringen vil legge til rette for at nye redningshelikoptere skal kunne leveres i perioden 2016-2020, og tar sikte på kontraktsinngåelse i 2013.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Justis- og beredskapsdepartementet styrkes også i forslag til neste års budsjett.

Sykehusene får mer

Sykehusene skal få reelt 1,95 milliarder kroner mer til drift, foreslår regjeringen i statsbudsjettet.

Det innebærer vel 2 prosent fullfinansiert vekst til pasientbehandling. Til sammen får de regionale helseforetakene 112 milliarder kroner.

Regjeringen vil også styrke dagtilbudet til demente med 100 millioner kroner, samt sette av 88 millioner kroner til 17.50 heldøgns omsorgsplasser.

Mer til vei og jernbane
Regjeringen foreslår økte midler til vei, jernbane og kystformål.

Bevilgningene øker med 3,4 milliarder kroner i 2013. Planrammen for 2010 til 2013 blir dermed overoppfylt med 1,5 milliarder kroner.

10 mill. kroner til seremonirom
Regjeringen setter av 10 millioner kroner til livssynsnøytrale seremonirom. Dette skal være rom som kan brukes av alle, uavhengig av tilhørighet eller tro, til bryllup, begravelser og andre ritualer.

For inneværende år fikk tre fylkeskommuner – Rogaland, Troms og Akershus – 7 millioner kroner på deling over statsbudsjettet til bygging av livssynsnøytrale seremonirom. Regjeringen setter nå av 10 nye millioner kroner på statsbudsjettet. Pengene skal fordeles etter søknad på ett eller to fylker, skriver Dagsavisen.

– Norge har vært en novise når det gjelder likebehandling av minoriteter. Vi er glade for dette, men vi kommer ikke til å være fornøyde før kommunene blir pålagt å bygge slike rom slik de plikter å bygge kirker. Dette kan ikke avhenge av kommuneøkonomien, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere