RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruker en halv milliard på bleier i året

Når over 300.000 nordmenn har overaktiv blære og få får den hjelpen de trenger, resulterer det i at det selges inkontinensbleier for en halv milliard kroner i året.

De færreste av pasientene får behandling for plagene sine, og er derfor tvunget til et liv med bleier.

Det finnes i dag medisiner som på en enkel måte reduserer disse plagene, men få nyter godt av dette tilbudet, heter det i en pressemelding fra legemiddelselskapet Yamanouchi Pharma AS.

Skammer seg
En europeisk undersøkelse med over 16.000 kvinner og menn med overaktiv blære viser at over 40 prosent ikke har oppsøkt lege med sitt problem. For mange gir dessuten lidelsen besvær av sosial, psykisk, arbeidsmessig, fysisk og seksuell karakter.

Ifølge pressemeldingen kommer et nytt medikament på det norske markedet i løpet av september. Ved bruk vil tissetrangen bli redusert og bivirkningene færre enn hos eksisterende medisiner.

Medisinen fås på blå resept.

Overaktiv blære kjennetegnes ved en plutselig og intens tissetrang. Noen klarer til en viss grad å holde seg, mens andre lekker. Normalt skal blæremuskulaturen være slapp mens den fylles av urin, men ved overaktiv blære oppstår ukontrollerte sammentrekninger i blæren allerede før den er full, og man kjenner en intens tissetrang. Så mange som 17% av norske kvinner og menn over 40 år plages av dette i dag, og problemet er økende med alderen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere