*Nettavisen* Nyheter.

Bruker etniske nordmenn for å smugle khat

Oslo (NTB): Tollerne ser en ny tendens der etniske nordmenn deltar i smuglingen av khat til Norge.

- Tidligere var det somaliske menn som smuglet khat, og de var i miljøet der stoffet ble brukt. Nå har bakmennene begynt å bruke norske, svenske og danske kurerer for å kjøre stoffet over grensen, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollkontor til Aftenposten.

Torsdag kom halvårsstatistikken fra Tolldirektoratet, som viser en kraftig økning i khatbeslagene. 6.520 kilo hittil i år tilsvarer en oppgang på 77 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- De som rekrutterer kurerer forsøker å finne folk som er ustraffet. De tror at det gjør det vanskeligere å ta dem, sier Fredriksen.

Khat har en sentralstimulerende og amfetaminlignende virkning, og har vært forbudt i Norge siden 1989. Den narkotiske planten er ferskvare, og må være brukeren i hende innen 72 timer. Stoffet selges i bunter på mellom 200 og 400 gram og koster rundt 1.500 kroner kiloet.

Stort sett all khat som beslaglegges på Gardermoen kommer på fly fra Storbritannia, der khat inntil nå har vært lovlig, men det blir det kanskje slutt på nå. Onsdag kunngjorde den britiske innenriksministeren Theresa May at khat skulle forbys, skriver avisen Telegraph. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.