*Nettavisen* Nyheter.

Bruker hestedop som slankemiddel

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

- Jeg skjelver konstant, men har gått ned fire kilo på en uke.

10.03.09 13:08

(SIDE2): Det forteller 34 år gamle Berit til P4 .

Rister som en duracellkanin
Hun er en av dem som tar det ulovlige stoffet Clenbuterol, for å gå ned i vekt. Kroppen skjelver konstant, og hjerterytmen har økt betydelig, melder P4 på sine nettsider.

Clenbuterol er forbudt i de fleste land, og kan kun anskaffes lovlig dersom en dyrlege påviser astma på hest, ifølge P4.

- Det er veldig ubehagelig. Kroppen rister som en duracellkanin hele dagen. Det er som om kroppen jobber 200 prosent hele døgnet. Det er helt sinnssykt, sier hun til kanalen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Advarer
- Man kan risikere å få alvorlige hjerterytmeforstyrrelser ved bruken av dette legemiddelet, advarer Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk. Han advarer brukerne og ber de slutte med dette middelet øyeblikkelig.

Side2 sjekket nettsiden lommelegen.no og finner et spørsmål fra en kvinne på 30 år som har en venninne som bruker middelet:

- Jeg lurer på bivirkninger, er det farlig?. Jeg mener att en skal sjekke opp slike ting før en tar det i bruk. En hører jo stadig om kjendiser som bruker dette osv så det kan være fristende for de med litt ekstra på kroppen. Er dette et dopingmiddel?

Akutte dødsfall
Her er et utdrag av allmennlege i Lommelegen, Eyolf Klæboe Faleides svar:

- Stoffet brukes av bodybuildere alene eller sammen med anabole steroider, fordi man tror at stoffet har en oppbyggende effekt på muskulatur. I tillegg utnyttes stoffets nedbrytende effekt på fett via økningen i kroppstemperatur og en positiv effekt på stoffskiftet.

Det øker blodtrykket. Det har vært akutte dødsfall blant kroppsbyggere som har brukt stoffet. Angst og nervøsitet samt rastløshet og vansker med å sove, er svært hyppige bivirkninger. Kramper er en svært farlig bivirkning og kan i verste fall føre til alvorlige skader eller død.

På et debattforum på SOL kan man også lese om flere som bruker pillene de bare kaller «clen»:

- Jeg er en jente på 17 år, som driver å tar clenbuterol. Tar en pille for dagen (pleier å dele den i to, og ta en om morgen og en om ettermiddag). Men jeg lurer egentlig på når jeg bør ta pillene, forhold til mat og trening? (Måle mitt er å gå ned i vekt). Noen som kan svare meg på dette?

- hei. hvordan går det med vekttapet? Jeg har også tenkt å prøve clen, men har hørt at det er mange skumle bivirkninger. har du merket noe av det?

- hvor får jeg tak i clen egentlig? utenom dissa steroid hjemmesidene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag