*Nettavisen* Nyheter.

Bruker ikke såpe på do

Foto: Crestock

Men ekle beskjeder gjør at flere vasker hendene ordentlig etter toalettbesøket.

(SIDE2:) Allerede i barnehagealder lærer vi hvor viktig det er å vaske hendene. Likevel er det noen som aldri tar det til seg.

I disse svineinfluensatider får vi stadig høre hvor viktig det er å ha rene hender. Forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine ville sjekke ut hvor flinke folk var til å vaske hendene sine, skriver MSNBC.

Mange droppet såpe
De overvåket folk foran vasken ved toaletter langs motorveier i Storbritannia for å se hva som skulle til for å forbedre håndvasken. Omtrent en kvart million personer var innom toalettene i løpet av forsøksperioden på 32 dager.

Dersom toalettbesøkende ikke fikk noen påminnelse før de vasket seg, var det bare 32 prosent av mennene og 64 prosent av kvinnene som brukte såpe.

Senere hengte forskerne opp en beskjed til de som skulle vaske hendene: «Bruker personen ved siden av deg såpe?». Denne beskjeden fikk 12 prosent flere menn og 11 prosent flere kvinner til å bruke såpe.

Ekle beskjeder
Da forskerne hengte opp beskjeder som «Vann dreper ikke bakterier, såpe gjør det» og «Ikke vær en ekkel såpe-unnasluntrer», økte ikke såpebruken like mye.

Forskerne konkluderer derfor med at folk blir flinkere til å bruke såpe dersom de er redde for at andre følger med på dem.

Menn hadde også økt forbruk av såpe hvis de fikk ekle beskjeder, som «Ikke ta doen med deg - vask deg med såpe» og «Såp det bort eller spis det senere».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag