RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruker korridorene systematisk

(Illustrasjonsfoto: Eirill Wiik/SCANPIX)
På Haukeland universitetssykehus tar avdelingslederne i bruk korridorene til sengeplasser, på lik linje med vanlige rom. - Uakseptabelt, sier Bjarne Haakon Hanssen (Ap).

ibergen.no har fått tilgang på interne dokumenter som viser at korridorer systematisk tas i bruk, både når det gjelder akuttpasienter og ventelistepasienter som er inne til operasjoner.

Plass på korridoren
Det betyr at nyopererte og alvorlig akutt syke pasienter ligger til offentlig skue og får behandling på korridorene.

Sykepleier Ted Hansen jobber på hjerteavdelingen på Haukeland, og er lei av å behandle pasienter på korridorene.

- Det er sikkert ikke så mange som vet at korridorpasienter er en del av rutinen her oppe. Jeg får ikke lov til å oppgi at posten min er full så lenge det er plass på korridoren, sier Hansen til ibergen.no.

Undersøkelser på gangen
På oversikten over pasientplasseringene er korridoren tatt med i beregningen på linje med rommene, og ikke bare til akutt-pasienter. Også ventelistepasienter blir plassert på korridorene i planleggingen av pasientplasseringer.

- Vi undersøker pasienter på korridorene. Riktignok sitter de bak skjermbrett og gardiner, men alle som går forbi ser jo inn på pasientene. Det kan være kvinner som må ta av seg på overkroppen, mens andre pasienters pårørende sitter og leser avisen rett ved siden av. Slik er menneskeverdet i 2005, sier en tydelig misfornøyd Ted Hansen.

Betalt pr. behandling
Han sier videre at løsningen på problemet ligger i økte midler til arealutbygging, fremfor økte midler til behandling av flere pasienter. Inntil videre bør sykehusene bremse inntaket av ventelistepasienter, mener han.

- Hvorfor utsetter vi ikke behandlingen av ventelistepasientene når kapasiteten er sprengt? sier han.

- Sykehusene får betaling for hver pasient som blir behandlet. Betalingen er den samme enten det tar lang eller kort tid å behandle. Dermed tjener sykehusene penger på rask behandling og større gjennomstrømming av pasienter, forklarer sykepleieren.

- Må utvide
Hansens synspunkter underbygges delvis av ledelsen. Klinikksjef August Bakke ved Haukeland ønsker seg også større plass på sykehuset.

- Etter vår mening er sykehuset for lite. Vi vet at dette vil bli enda verre hvis vi ikke får utvidet arealene. De nåværende arealene blir utnyttet maksimalt. Totalarealet må utvides, sier Bakke til ibergen.no.

Han er likevel ikke enig i at pasienter rutinemessig blir plassert på korridoren.

- Det er feil. Ledelsen planlegger ikke at pasienter skal ligge i korridorene. Det hender at vi får inn så mange pasienter at vi må plassere noen i korridorene, men vi prøver å begrense dette ved organisatoriske tiltak, sier Bakke, og fortsetter:

- Det er forskjell på å plassere pasienter i korridorene når vi får et uventet stort antall pasienter, og å beregne korridorene som en del av den tilgjengelige plassen.

Lengre ventelister
- Men når korridorene brukes hver dag er det kanskje nødvendig å begrense inntaket av ventelistepasienter for å unngå at folk blir plassert på korridorene?

- Da vil ventelistene bli lenger, og hva skjer da? Vi vil kanskje få bort problemet med korridorpasienter, men mange av de elektive pasientene er alvorlig syke og trenger behandling, sier han.

- Vi følger nøye med på antallet korridorpasienter, og dette antallet har gått ned, hevder klinikksjefen ved Haukeland.

Flere pasienter
Bakke innrømmer at pasientstrømmen er blitt større de senere år, og at den forverrer problemet rundt korridorpasientene.

- Inn-strømmen av pasienter har øket i løpet av de siste årene, og vi er ganske sikre på at ytterligere økning kan skje. Presset er stort og vi gjør organisatoriske grep for å få gjennomstrømmingen av pasienter til å gå så effektivt som mulig.

For sykepleier Ted Hansen er det likevel ikke godt nok. Korridorene vil være fulle av pasienter så lenge plassen er begrenset.

- Vi må gjøre om administrative stillinger til sykepleierstilling - frigi midler fra administrasjon og få flere sykepleiere ute i avdelingene. Sykehusene må bygges ut slik at vi får mer plass. Senest i dag hadde vi ikke plass til alle pasientene, selv ikke på korridorene, og vi måtte rullere dem rundt på posten, sier Hansen.

- Uakseptabelt
Bjarne Haakon Hanssen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, slår fast at praksisen er uønsket.

- Det er uakseptabelt. Det er et grunnleggende kvalitetskriterium at sykehusene i størst mulig grad unngår korridorpasienter, sier Hanssen til ibergen.no.

- Men jeg må jo legge til at når kapasiteten er så begrenset at det står om behandling eller ikke behandling er det nødvendig å plassere pasienter der det er plass - også i korridorene.

- Men sykepleierne mener det tas for inn for mange ventelistepasienter?

- Det er jeg enig i. Hvis situasjonen er slik som du sier kan ikke sykehusene ta inn pasienter nå kapasiteten er så sprengt, sier Hanssen.

- Vi kan ikke ha en systematisk bruk av korridorene til sengeplasser, slår han fast.

- Kvantiteten som gjelder
Helsepolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, mener finansieringssystemet er årsaken til at pasienter ligger i korridorene.

- Inntektssystemet for sykehusene er lagt opp slik at det er kvantiteten som gjelder. Ved å ta i bruk korridorene gir det større inntekter og lite ekstrautgifter, sier Ballo til ibergen.no.

- Det burde være slik at midlene til sykehuset ikke blir utløst dersom pasientene ikke får en forsvarlig behandling, sier Ballo.

Han er enig med kritikere som sier at sykehusene trenger større areal.

- Noen må nok bygges ut, og uansett må vi se om kapasiteten er godt nok utnyttet. Om sommeren er ofte problemet at det ikke er nok ressurser til å ha poster åpne, samtidig som det ligger pasienter på korridorene på naboposten, sier Ballo.

Helseminister Ansgar Gabrielsen svarte ikke på henvendelser fra ibergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere