Gå til sidens hovedinnhold

Bruker kun klor

Vannverket i Maridalen følger ikke drikkevannsforskriftenes krav til rensing. Likevel mener Mattilsynet at drikkevannet i Oslo er trygt nok. Det melder NRK Østlandssendingen.

Maridalen: I 2004 ble 5000 innbyggere i Bergen syke etter å ha fått i seg giardia-infisert drikkevann. Oslo bruker samme renseteknologi som Bergen, nemlig kloring. Dette dreper ikke de sykdomsfremmende parasittene Giardia og Cryptosporidium.
I 1995 kom det nye drikkevannsforskrifter som krever en bedre renseprosess som dreper alle parasittene. Mattilsynet har imidlertid ikke grepet inn overfor Oset vannverk i Maridalen. Vannrenseannlegget ble godkjent i 1995. Det leverer vann til 550 000 innbyggere. Forskriftene krever at renseannlegg skal ha to hygeniske barrierer. Oset vannrenseannlegg har kun en.
Seksjonssjef i Mattilsynet, Marit Kolle, mener risikoen for at det som skjedde i Bergen også vil skje i hovedstaden er usannsynelig liten.
- Et nytt annlegg skal stå klart i 2008, så Mattilsynet har ikke sett behov for å gå inn med et pålegg til Oslo kommune, sier hun til NRK.

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr