Bruker mindre til mat

Nordmenn har aldri brukt mindre av husholdningsbudsjettet sitt på mat.

25.05.06 12:33

10. mai skrev TV 2 Nettavisen at lave priser ikke er det viktigste for norske forbrukere. Dette kommer frem i den upubliserte spørreundersøkelsen «Shopper trends» som ACNielsen har utarbeidet.

Dyrest i Europa
Europa-sjefen i ACNielsen, Robert Buckledee, sier fra sitt kontor i London at han er overrasket over nordmenns handlemønster.

- Det mest overraskende med den norske biten av undersøkelsen er når du ser den i forhold til resten av Europa. Nordmenn handler ofte og tror selv de bruker mye penger på shopping i forhold til resten av Europa. Ifølge undersøkelsen tror nordmenn at de bruker mer enn 50 prosent mer på matvarer enn svenske forbrukere per måned. Dette har selvfølgelig noe med de høye prisene i Norge å gjøre, som er høyest i Europa, forteller Buckledee til TV 2 Nettavisen.

Spørsmålene i «Shopper trends» var som følger: hva er din favorittbutikk, hvilke butikker vil du anbefale for andre og hvor villige er du til å betale ekstra for varer i den butikken og hvor villig er du til å reise lenger for å komme akkurat til den butikken.

Så mye penger tror vi at vi bruker per måned:

Klikk på bildet for å forstørre.

Mer til fritid
Forsker Arne Dulsrud hos Statens Institutt for forbrukerforskning sier dette når det gjelder norske innkjøpsvaner.

- Det er en typisk trend for de rikeste landene at vi bruker mindre og mindre av husholdningsbudsjettet vårt på mat, forteller Dulsrud til TV 2 Nettavisen.

Dette bekrefter også tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). En gjennomsnittshusholdning bruker i dag bare ti prosent av budsjettet på mat, sammenliknet med 40 prosent i 1958. Gjennomsnittshusholdningen i Norge bruker mer penger på fritidssyssler enn vi bruker på mat, viser tall fra SSB. I perioden 2002-2004 var forbruket i gjennomsnittshusholdningen i Norge på 308.000 kroner årlig.

Mindre på mat enn svenskene
Ifølge tall fra Eurotel brukte både den gjennomsnittlige svenske og danske forbruker mellom 160.400 kroner og 189.513 kroner på matvarer i 2004.

At rike land som Norge bruker mindre og mindre penger på mat av sitt totale husholdningsbudsjett blir tydeligere når vi sammenligner oss med våre naboland.

Syv år gamle tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn bare brukte mellom 15,0 – 17, 2 prosent av sitt husholdningsbudjett på matvarer, alkohol og tobakk. Bare britene og hollenderne brukte mindre av sitt husholdningsbudsjett på mat, sprit og røyk i 1999 enn oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.