Den iranske universitetsprofessoren Mostafa Ahmadi Roshan (32), som jobbet som atomfysiker ved et av Irans atomanlegg, ble drept i et attentat i Teheran onsdag.

To attentatmenn på motorsykkel passerte Roshan og festet en magnetbombe på bilen. Universitetsprofessoren ble drept i eksplosjonen, og to andre mennesker ble skadd.

Det har forekommet tilsvarende attentater mot iranske atomforskere i Iran, blant annet mot universitetsprofessor Masoud Ali Mohammadi i 2010.

Både USA og Israel har tidligere blitt anklaget for å stå bak attentatene, men avviser det på det sterkeste.

Sanksjoner mot Iran
Vesten har de siste årene innført en rekke sanksjoner mot Iran som følge av landets atomvåpenprogram. Tidligere denne uken opplyste Det internasjonale atomenergibyrået IAEA at iranerne hadde startet å anrike uran i et underjordisk atomanlegg like ved den hellige byen Qom.

Eksperter antar at det vil ta iranerne ett år å skaffe atomvåpen. Roshan, som ble drept i onsdagens attentat, var nestleder i anrikingsanlegget i Natanz.

Hemmelige oppdrag
Derfor spekuleres det mye på om vestlige nasjoner bruker hemmelige oppdrag til å forsinke den iranske prosessen med å utvikle atomvåpen.

- Istedenfor faktisk å kjempe en konvensjonell krig, så ser det ut til at vestlige makter og deres allierte belager seg på hemmelige krigstaktikker i et forsøk på å forsinke og forringe Irans atomutvikling, sier sikkerhetsekspert ved Near East and Gulf Military Analysis i Dubai, Theodore Karasik, til MSNBC.

Han sier at magnetiske bomber bærer kjennetegnet til hemmelige oppdrag.

- Det er en svært vanlig måte å utslette noen på. Det er enkelt og effektivt, sier han.

Utenlandsk etterretning
Ekspert innen sikkerhetspolitikk, Helge Lurås, vil heller ikke utelukke at det er utenlandsk etterretning som står bak onsdagen attentat.

- Det har vært såpass mange hendelser at det er naturlig å tenke at det ligger en utenlandsk etterretningstjeneste bak det, med tanke på hvilke utfordringer disse sanksjonene har og lite muligheter de har til å stoppe iransk eventuelle videre utvikling av kjernefysiske våpen. Det er grunnlag til å tro at de som er interessert i å stoppe dette, bruker sånne metoder, sier utenrikspolitisk forsker og kommentator Helge Lurås til Nettavisen.

Lurås sier at attentatet er relativt profesjonelt gjennomført ettersom det ble benyttet magnetbombe. Han sier at hensikten kan ha vært å spre frykt blant iranske atomforskere, samt forsinke prosessen med å utvikle kjernevåpen.

Mossad eller CIA?
Statsstyrte medier i Iran har tidligere skyldt på Mossad eller CIA etter andre attentater mot iranske atomforskere.

- Det er spesielt israelsk etterretning som har blitt brakt opp, men noen spekulerer på amerikanerne. Jeg har ingen grunnlag for å mene noe om det, annet enn at det kan være en mulighet, sier Lurås.

- Men det kan jo være andre etterretningstjenester fra land i Midtøsten eller Gulfen som er involvert, og det kan være et samarbeid mellom flere etterretningstjenester. Utenlandske tjenester kan også samarbeide med iranske opposisjonsgrupper om disse attentatene. Det iranske regimet har mange fiender, sier han.