*Nettavisen* Nyheter.

Brukerne svikter fildelingsgigant

Gigantnettstedet krymper i rekordfart samtidig som det ulovlige innholdet forsvinner.

Mininova har i lang tid vært uten sidestykke det mest populære BitTorrent-nettstedet. Men etter at de for kort tid siden innførte et nytt filtreringssystem for å fjerne torrent-filer som viste til ulovlig innhold, har populariteten på nettstedet stupt

Faller i popularitet
Ifølge statistikknettstedet Alexa så var Mininova 18. mai den 108. mest besøkte nettsiden i verden. Rett før helgen viste statistikken at snittet de siste tre månedene til sammenligning vært 88. plass. Ved årsskiftet lå nettstedet på rundt 75. plass i verden.

Dette støttes klart opp av nettsidens egen statistikk. Mininova får nå rundt 2500 nye torrent-filer hver dag. I april lå dette stort sett på jevnt over 3500 daglig.

Samtidig viser statistikken at antall søk og nedlastede filer på siden har falt med rundt 20 prosent i løpet av en knapp måned.

Finner måter for å unngå sperrer
Omleggingen av siden har ført til at mange av de store opplasterne har sluttet å legge opp informasjon, mens andre brukere har endret taktikk for å komme rundt filteret til nettstedet.

- Når du ser et TV-show fra oss så vil filen bare inneholde en tekstfil som inneholder en lenke til den ekte torrentfilen. Dette fører til at vi ikke blir filtrert siden torrent-filen vi poster ikke inneholder noe opphavsrettsbeskyttet materiell, forteller administratoren av EZTV til TorrentFreak, som spesialiserer seg på TV-serier.

Taktikken er altså at fremfor at de laster opp en torrentfil som inneholder lenker til opphavsrettsbeskyttet innhold, så laster de opp en lenke til filen som inneholder lenker.

Rettssaken utsatt
Rettssaken mot Mininova, som skulle startet tidligere denne uken, er utsatt til 2. juni. Da vil det trolig avgjøres hvorvidt Mininova går tilbake til sitt gamle system eller om de fortsetter som nå.

Saksøkerne i den private rettssaken forsøker ikke å stoppe selve nettstedet, som i stadig økende grad benyttes til å distribuere lovlig innhold i samarbeid med innholdseiere. Kravet fra antipiratjegerne i den nederlandske organisasjonen BREIN er at Mininova skal filtrere ut ulovlig innhold på siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.