Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukt romferje til salgs

Foto: MATT STROSHANE (AFP)
Sist oppdatert:
Du trenger bare å betale for transport og klimarom.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA skal kvitte seg med romferjeflåten som ble produsert på 1970-tallet.

NASA tar de kjente romferjene ut av drift allerede til høsten, og da kan du bli den heldige eieren av Discovery, Atlantis eller Endeavour– hvis du har i underkant av 30 millioner dollar å avse.

Dumpet prisen
I utgangspunktet var stykkprisen på 42 millioner dollar, men NASA har dumpet prisen på romferjene som følge av laber interesse. Dermed er prisen redusert til 28,8 millioner dollar, eller nærmere 170 millioner norske kroner.

NASA kunngjorde salgene i 2008 og fikk inn rundt 20 henvendelser. Men romfartsorganisasjonen tror de kan skape mer interesse rundt de gamle romfartsikonene.

- Vi er overbevist om at det vil dukke opp andre interesserte, sier NASA-talsmann Mike Curie, skriver The New York Times.

Potensielle kjøpere vil være typiske skoler og museer.

Betaler for transport
Den endelige prisen er basert på et prisoverslag på hvor mye det vil koste å transportere romferjene fra Kennedy Space Center til en stor flyplass, samt plassere den på et klimakontrollert utstillingsrom. Selve transportkostnadene kan variere avhengig av den endelig destinasjon.

Leveringen vil skje i siste halvdel av 2011. Men potensielle kjøpere må melde sin interesse innen 19. februar. Selve motorene til romferjene er derimot gratis.

I utgangspunktet var prisen på mellom 400.000 og 800.000 dollar per stykk. Men ettersom ingen meldte sin interesse, valgte NASA å gi dem bort.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere