RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukte 13-årig jente som selvmordsbomber

Sist oppdatert:
En 13 år gammel jente tok med seg fire mennesker i døden i Irak.

Et tredobbelt selvmordsangrep drepte minst 28 sivile og såret over 60 i Bagdad mandag. I Baquba ble en 13 år gammel jente brukt som selvmordsbomber.

Selvmordsattentatene i Bagdad var tydelig godt samordnet. En bilbombe eksploderte nær en buss full av skoleelever på et marked mandag, mens en annen rammet en gaterestaurant der mange satt og spiste. Da folk styrtet til for å hjelpe, sprengte en tredje selvmordsbomber seg i luften blant dem.

Abbas Fadhil, som eier en restaurant i nærheten, hjalp flere skolejenter som var på bussen til sykehuset.

– Dette er en kriminell gjerning mot uskyldige mennesker på vei til skole og jobb, mens politikerne er opptatt av sine personlige ambisjoner, sier han.

13 år
Et fjerde selvmordsangrep skjedde i Baquba, hovedstad i den urolige Diyala-provinsen nord for Bagdad. Der sprengte en 13 år gammel jente seg i lufta ved en kontrollpost bemannet av sikkerhetsfolk med støtte fra amerikanske soldater.

Fire mennesker ble drept og 18 såret i selvmordsattentatet, i tillegg til jenta selv, ifølge politiet.

Angrep med unge, kvinnelige selvmordsbombere er blitt et mønster og et voksende problem i Baquba. Amerikanske militære sier Al-Qaida rekrutterer dem for å komme lettere forbi sikkerhetskontroller.

Ofte er de unge kvinner som har mistet en bror eller mannen sin i kamp med amerikanske styrker.

– Vi er lei
Innbyggerne i Bagdad har den siste uken opplevd bombeangrep nesten daglig, men mandagens trippelangrep var en av de dødeligste hendelsene i Irak på flere måneder.

– Vi er lei av slike angrep, og vi ønsker bare å leve i fred, sier Ahmed Riyadh til AP.

Angrepet skjedde i distriktet Kasra nær elva Tigris. Politiet opplyser at dødstallene, som varierer noe fra kilde til kilde, kan stige. Nyhetsbyrået Reuters oppgir 28 drepte, mens AP oppgir 31 drepte.

Sivile
Jassim Mohammed ble vitne til hendelsene der han sto et stykke unna stedet der en av bilbombene gikk i lufta.

– Uskyldige, vanlige mennesker samlet seg for å spise frokost eller handle i området. En minibuss som passerte ble også rammet og fire-fem passasjerer drept. Hvordan kan man forklare dette? Dette er ingen militær enhet, ikke en militærleir. Det er ingenting her, sa Mohammed.

Så massive og koordinerte angrep som det i Bagdad mandag er blitt sjeldne i den irakiske hovedstaden, men minner om ekstremisters evne til å forårsake alvorlige ødeleggelser.

Innbyggerne i Bagdad har den siste uken opplevd bombeangrep nesten daglig.

Blodig søndag
Søndag ble landet også rammet av to selvmordsbombere.

Minst fem mennesker ble drept og sju såret da en bombe eksploderte på et marked nord for Bagdad søndag, opplyser irakisk politi. Angrepet skjedde i byen Khalis 80 kilometer nord for hovedstaden. Bomben var festet til en motorsykkel som sto parkert like ved markedet i byen.

Tre personer mistet livet da en kvinnelig selvmordsbomber søndag sprengte seg i luften på et sykehus i nærheten av den irakiske byen Falluja.

Irakisk politi opplyser at to kvinner og en ti år gammel jente ble drept i angrepet.

Sju personer ble såret i angrepet, deriblant en lege ved sykehuset. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere