Gå til sidens hovedinnhold

Brukte 150.000 skattekroner på døtrene

Sarah Palin tok med seg sine tre døtre på dyre reiser og fakturerte delstatsmyndighetene.

Alaska-guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin har fakturert delstaten for døtrenes flyreiser og hotellopphold under hennes tjenestereiser som guvernør, melder nyhetsbyrået AP.

Palin har til sammen brukt 21.012 dollar, som utgjør cirka 150.000 kroner, av skattebetalernes penger på døtrenes flyreiser etter at hun tiltrådte som guvernør i desember 2006. I tillegg har hun i noen tilfeller fakturert døtrenes hotellopphold.

En av de omdiskuterte reisene var i forbindelse med et snøskuterstevne hvor ektemannen Todd skulle delta i en konkurranse.

Bodde på luksushotell
Palin tok også med seg sin 17 år gamle datter til New York hvor hun skulle delta på konferanse i 2007. Palin og datteren bodde på et luksushotell i fire dager til tross for at konferansen varte i kun fem timer. Samtlige utgifter ble fakturert til delstaten.

Ifølge delstatsloven kan myndighetene betale utgifter i forbindelse med offisielle tjenestereiser, men det er ikke nevnt noe om at delstaten skal dekke utgiftene til guvernørens barn.

Palin utdypet på reiseregningen at døtrene var blitt invitert på begivenhetene i kraft av å være guvernørens barn. Men flere arrangører opplyser at de ble overrasket da Palin dukket opp med barna.

Uvanlig praksis
Palin har til og med tatt med seg døtrene på arrangementer der hun selv ikke har vært invitert, og fakturert delstaten for utgiftene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tidligere guvernør i Alaska, Tony Knowles, hadde også barn i skolealderen da han var guvernør i delstaten fra 1994 til 2004.

- Det var aldri noen gyldig grunn til å ta med barna på tjenestereiser. Jeg kan ikke huske ett tilfelle i løpet av mine åtte år som guvernør hvor det var naturlig å ta med barna på tjenestereiser, sier Knowles, som er en stor tilhenger av presidentkandidat Barack Obama.

Granskes for misbruk av stillingen
Palin dukket opp på den nasjonale, politiske scenen da John McCain valgte henne som visepresidentkandidat i august. Alaska-guvernøren var da et forholdsvis utkjent navn på landsbasis og ble dermed gransket av mediene.

Da ble det kjent at Palin var under en offisiell granskning i forbindelse med en oppsigelse av en politisjef.

Palin var anklaget for å ha avskjediget en politisjef i Alaska i juli fordi han nektet å sparke en politimann. Politimannen Mike Wooten er Palins tidligere svoger og var på det daværende tidspunktet i en bitter skilsmissestrid med guvernørens søster.

Den første granskningsrapporten konkluderte med at Palin hadde misbrukt sin stilling til personlig vinning. Nå er det opprettet enda en granskningskommisjon, og Palin skal for første gang avlevere vitneprov i saken førstkommende fredag.

En belastning for McCain
Mange amerikanske medier har portrettert Palin i et svært lite flatterende lys, og politiske analytikere mener hun har blitt en belastning for McCain.

Dette toppet seg da tidligere utenriksminister i Bush-administrasjonen, Colin Powell, kunngjorde sin støtteerklæring til Barack Obama. Han oppga McCains valg av visepresidentkandidat som en av hovedgrunnene til at han vil stemme på demokratene fremfor republikanerne.

Obamas støtte blant republikanere har vokst fra ni prosent til tolv prosent etter at Powell kunngjorde sin støtteerklæring til Obama søndag.

- Kanskje dette er en Powell-effekt. Det der var ikke bare en støtteerklæring, men en ganske kraftig uttalelse, sier den anerkjente meningsmåleren John Zogby til nyhetsbyrået AP.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken