- I avtalen mellom europeiske forbrukerorganisasjoner og Apple og Google, har vi blitt enige om at standardinnstillingen skal være at det ikke skal være åpne kjøpsvinduer. Du må med andre ord gjøre et aktivt valg for at det skal være mulig å kjøpe i spill uten passord, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet til Nettavisen.

Tidligere denne uken skrev Nettavisen om barna til Morten Svartor, som kjøpte «edelstener» i app-spillet Clash of Clans for 58.690 kroner.

Svartor sier til Nettavisen at guttene på ni og elleve år ikke trykket inn koden hver gang de kjøpte disse «edelstenene».

- De sier at de ikke har koden, og de spør alltid etter koden når de ønsker å kjøpe noe i App Store, sier Svartor til Nettavisen. Han sier at hans vanlige innstilling er at han må trykke kode for å kjøpe i app, og at denne koden gjelder i 15 minutter.

Svartor forteller at han etter barnas enorme kjøp av «edelstener» i Clash of Clans, har blitt kontaktet av andre som har opplevd det samme.

Ny avtale før nyttår
Skjelbostad i Forbrukerombudet poengterer at foreldre er selv ansvarlige hvis de har gitt bort koden til barna sine.

Gjennom hele 2014 var europeiske forbrukerorganisasjoner i samtaler med Google og Apple om kjøp i apper. I desember 2014 kom de fram til en avtale som innebærer blant annet at kjøp i app må bekreftes med kode hver gang (koden gjelder i 15 minutter etter at den er slått inn), hvis ikke bruker har aktivt endret innstillingen.

Du kan lese mer om avtalen her på Forbrukerombudets hjemmeside.

- Etter at forhandlingene ble avsluttet i desember, skal vi nå følge opp å se om det fungerer sier Skjelbostad og legger til.

- Skal ikke skje
- Vi har fått lite henvendelser om dette i det siste. Derfor tror vi at dette fungerer, men så får vi høre slike historier. Det gjør at vi må undersøke, for dette skal ikke skje.

Nettavisen har også vært i kontakt med Apples pressetjeneste i Norge. Noen offisiell uttalelse er det vanskelig å få, men pressetjenesten bekrefter at det ikke lenger skal være mulig å kjøpe i app uten passord eller touch-id, og at denne konkrete saken vil bli undersøkt.

Har du eller barna kjøpt i app uten å måtte taste kode? Tips Nettavisen her. Vi videresender tipsene til Forbrukerombudet.