RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tidligere rektor Aksel Emanuelsen innrømmer å ha holdt en elev fast, men avviser at han har brukt vold.
Tidligere rektor Aksel Emanuelsen innrømmer å ha holdt en elev fast, men avviser at han har brukt vold. Foto: Hallgeir Henriksen (FINNMARKEN)

Brukte fysisk makt mot elev

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets varaordførerkandidat gikk av som rektor ved Pasvik skole etter å ha brukt fysisk makt mot en elev.

Arbeiderpartiets varaordførerkandidat gikk av som rektor ved Pasvik skole i Finnmark etter å ha brukt fysisk makt mot en elev, skriver Finnmarken.

Rådmannen sier avgangen var planlagt, men erkjenner lovbrudd.

Finnmarken har vært i kontakt med flere foreldre til elever ved Pasvik skole som forteller at barna deres en dag før jul kom oppskaket hjem fra skolen.

Historien som går igjen, er at rektor Aksel Emanuelsen, som også er Arbeiderpartiets varaordførerkandidat i Sør-Varanger, skal ha «filleristet» en gutt i syvende klasse.

Foreldrene ventet at dette ville bli tatt opp og forklart overfor elevene som var vitne til hendelsen. Men det skjedde ikke, sier foreldrene til Finnmarken.

Taushetsbelagt
Sør-Varanger kommune har fra midten av desember håndtert en sak med tittel «Hendelse ved Pasvik skole». Saken er unntatt offentlighet, fordi den omfatter en personalsak og en elevsak, opplyser rådmann Bente Larssen når Finnmarken konfronterer henne med foreldrenes anklager.

- Men jeg kan bekrefte at det har vært en hendelse ved Pasvik skole som vi beklager. Vi mener at kommunen som skoleeier og arbeidsgiver har reagert riktig. Vi har prøvd å rydde opp og har bestrebet oss på å finne en løsning som partene kan leve med, sier hun til Finnmarken.

Ulovlig
Rådmannen erkjenner at hendelsen strider med opplæringslovens § 9a, en bestemmelse som gir alle elever rett til et «godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring». Men hun sier samtidig at hun ikke sitter på informasjonen som tilsier at kommunen burde gå videre med saken til politiet.

- Hendelsen representerer et brudd på opplæringsloven, som med de tiltak som er iverksatt, er lukket, sier hun.

Kommunen beklager
- Foreldre har reagert på at hendelsen ikke er tatt opp med elevene?

- Det ble orientert om hendelsen dagen etter at den skjedde. Hvis hendelsen ikke er bearbeidet tilstrekkelig, beklager jeg det og vil ta opp forholdet med skolen. Vi skal håndtere slike saker på en måte som sikrer at ungene blir ivaretatt.

- Samtidig er dette en sak som er unntatt offentlighet, det innebærer også at lærerne ikke kan snakke om enkeltsaken, men det er viktig å ha temaet på dagsorden. Det har jeg tillit til at Pasvik skole har, sier hun.

Finnmarken kjenner til at rådmannen var på et møte i Pasvik skole forrige mandag, der episoden ble diskutert. Larssen bekrefter også dette:

- Ja, hvordan skolen har håndtert hendelsen, ble diskuter på møtet, som en del av kommunens kontinuerlige oppfølging av skolenes arbeid, sier hun.

Avviser vold
Det ble konstituert ny rektor ved Pasvik skole i desember, like etter hendelsen fant sted. Ny rektor tiltrådte 1. mars. Men ifølge Larssen gikk ikke Emanuelsen av som følge av maktbruken overfor eleven.

- Nei, det var en lenge planlagt pensjonering, sier hun.

Rektor Aksel Emanuelsen sier det samme, og nekter også for at han skal ha brukt vold og så forsøkt å dysse dette ned.

- Jeg har aldri filleristet noen. Jeg har holdt en gutt fast, det er det jeg har gjort. Og alle hendelser har en bakgrunn, også denne, men jeg kan ikke gå inn i det uten å bryte taushetsplikten, sier han.

- Når en hendelse skjer, har man ikke alltid hodet med seg i farten. Men jeg kan ikke se at jeg eller Pasvik skole har gjort noe galt i denne saken. Vi har gjort det vi skal, og meddelte hendelsen til kommunen og politiet. Så får ettertiden avgjøre om jeg har trådt over en strek – slik er det alltid, sier Emanuelsen.

- Er du redd dette vil skade valgkampen din?

- Nei, jeg har ikke gjort noe som er egnet til å skade valgkampen, og jeg har tillit til at kommunen, som er min arbeidsgiver, håndterer saken på en måte som ikke skader meg.

Emanuelsen understreker at han gjerne skulle ønske at saken kunne ha blitt belyst i sin helhet, men sier taushetsplikten står i veien.

- Men det er flere lærere som var vitne til hendelsen, og som kan bekrefte min versjon.

Les flere saker fra Finnmarken her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere