*Nettavisen* Nyheter.

Brukte lang tid på politirapport fra Utøya

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Nordre Buskerud politidistrikt ventet én måned før politirapporten etter Utøya ble levert.

16.10.11 12:25

- Meget uheldig, sier advokat John Christian Elden til Aftenposten om at politirapporter etter massakren på Utøya kom så sent. Elden er bistandsadvokat for flere pårørende og etterlatte etter terrorangrepene 22. juli.

Rapportene kom i august
Ifølge avisa leverte politipatruljen som ankom fergeleiet ved Utøya sin egenrapport 22. august, utrykningsrapporten fra polititjenestemennene som sørget for evakuering av skadede og døde er datert 17. august, mens rapporten med oversikt over personer som hadde vært på sykehus og legevakt ble sendt 1. august.

Til sammenligning leverte Beredskapstroppen sin rapport 24. juli - to dager etter terrorangrepene.

Aftenposten har sett rapportene og skriver at de i detalj beskriver hvordan politifolkene opplevde utrykningen, hva de gjorde og bakgrunnen for de valg de tok, men at det er angitt få konkrete tidspunkt for når ting skjedde.

- Skal gjøres snarest mulig
Det er Forskrift om ordningen av påtalemyndigheten, den såkalte påtaleinstruksen, som hjemler hvordan politiet skal gå fram når det gjelder rapportskriving. Her heter det om oppsett av rapport om avhør av mistenkte og vitner: «Har det ikke vært anledning til å skrive ned forklaringen på stedet, skal det gjøres snarest mulig».

Nordre Buskerud politidistrikt har ikke villet kommentere rapportene overfor Aftenposten.

Fagbladet Politiforum skrev to måneder etter terrorangrepene en sak om hvordan de ansatte på Nordre Buskerud politidistrikt opplevde massakren. Av 170 ansatte i politidistriktet - politifolk og sivile - jobbet 107 med Utøya-saken på en eller annen måte.

Les også: - Det er ingen i politiet som har planer for noe så ekstremt

Overfor Politiforum fortalte blant annet en av tjenestemennene som hadde med utrykningen i båt fra Storøya å gjøre hvordan han opplevde maktesløshet og frustrasjon da politibåten begynte å ta inn vann og fikk motortrøbbel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag