Gå til sidens hovedinnhold

- Brukte én time og elleve minutter

- For lang utrykningstid, innrømmer politiet.

OSLO (Nettavisen): Politiet rykket ut til åstedet for bussdramaet ved Holsbruvatnet fra Lærdal og Årdal. Det tok én time og elleve minutter før første patrulje nådde fram. Da hadde folk fra brannvesenet akkurat overmannet og tatt kontroll på gjerningsmannen.

- De uttrykte frustrasjon over at ting tok tid og ville gjøre en innsats, men lystret ordre. Til slutt ble de enige om å ta kontroll over situasjonen til politiet kom, sier brannsjef Gaute Johnsgaard i kommunen til NTB.

Les også: Tenner lys for de drepte

- For lang utrykningstid
- Vi konstaterer at våre beredskapsordninger har gitt for lang utrykningstid, uttalte politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt på en direktesendt pressekonferanse klokka 16 tirsdag i forbindelse med trippeldrapet på Valdresekspressen mellom Tyin og Årdal.

Politiet sier de nå vil ha en gjennomgang og en evaluering av saken for å se om noe kunne vært gjort annerledes. Iden understreket på pressekonferansen at dette ikke innebærer at det stilles spørsmål ved mannskapets prioriteringer og vurderinger, ifølge NTB.

Kunne spart tid
Ifølge TV 2 Nyhetene kjørte politiet en omvei og kunne nådd fram til åstedet 30 minutter tidligere. Patruljen som rykket ut fra Lærdalsøyri valgte å kjøre E16 over Filefjell via Tyin, en strekning på 89,5 kilometer. Den raskeste veien går på fylkesvei 53 via Årdalstangen og Øvre Årdal og er på 51,4 kilometer.

- I denne saken ble det gjort en vurdering som tok utgangspunkt i at de skulle rykke ut til et trafikkuhell. Det var informasjonen patruljen hadde på det tidspunktet, og det ble gjort vurderinger av mulige stengte veier, uttaler politimester Ronny Iden til TV 2 tirsdag kveld.

Tidslinjen
Dette er tidslinjen for utrykningen, på bakgrunn av opplysninger fra nødetatene og politiets opplysninger.

17.21: AMK-sentralen i Helse Førde blir varslet. Den første meldingen går ut på at det dreier seg om et trafikkuhell.

17.33: Brannvesenet blir varslet.

17.35: Politiet får melding via AMK-sentralen.

17.38: Nærmeste tilgjengelige politipatrulje i Lærdal blir kalt ut. Patruljen rykker ut, uten bevæpning, og de velger å kjøre over Filefjell.

(Saken fortsetter under bildet)

17.50: Første ambulanse er framme på ulykkesstedet.

17.57: Operasjonssentralen får kontakt med lensmannen i Årdal og to betjener. De er ikke på vakt, men rykker straks ut til lensmannskontoret i Årdal, bevæpner seg med pistol og MP5 og drar klokka 18.19 mot åstedet.

18.47: Politiet får melding om om at gjerningspersonen er pågrepet. Ifølge NTB skal ambulansepersonell først ha snakket 30-åringen ut av bussen, før brannmenn bevæpnet med hammere og et pulverapparat fikk overmannet ham og lagt ham i bakken. Politiet var fortsatt på vei til åstedet, men var framme kort tid etter. De observerer da at gjerningspersonen er lagt i bakken. Politiet tar kontroll på stedet og påsetter den mistenkte håndjern.

Patruljen fra Lærdal kommer kort tid etter fram til stedet.

Sogn Avis skriver tirsdag at politipatruljen som rykket ut fra Lærdal valgte å kjøre over Filefjell for å unngå eventuell veistenging i Midnestunnelen mellom Øvre Årdal og Årdalstangen.

Følg NTBs direktedekning av saken her:

HTML EMBED

- Lang responstid
Politiets responstid etter bussdrapene framstår som lang, vedgår justisminister Anders Anundsen (Frp) ifølge NTB.

- Man skal være trygg på at politiet kommer når det virkelig gjelder, sier han.

- Dette er en dypt tragisk hendelse. Det som har skjedd, er ille, sa justisministeren under en presseorientering tirsdag.

- Jeg skal ha alt på bordet, og så får vi ta det derfra. Det er mange utfordringer i denne sektoren som vi må se nærmere på, fortsetter han.

3707000

Vil ha full gjennomgang
Politidirektøren ønsker full gjennomgang av politiets håndtering i drapsaken i Sogn, på bakgrunn av politiets responstid som var på én time og elleve minutter.

- Når det skjer alvorlige hendelser er det viktig at politiet kommer raskest mulig til stedet og evner å løse oppdraget. Etter en slik hendelse er det viktig med full gjennomgang av politiets håndtering og å se på eventuelle tiltak og forbedringsområder, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

Les også: - Det er mange studenter som gråter nå

Les også: Tre døde i busskapring

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken