RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukte opp kundenes penger

Sist oppdatert:
I fem år underslo forsikringsmegleren kundenes premier - og spyttet flere millioner kroner inn i bedriften.

(iBergen.no) I Bergen tingrett ble han dømt til to år og tre måneders fengsel for det grove underslaget.

Slet økonomisk
Forsikringsmeglerselskapet ble startet i 1991 og hadde hovedsaklig pengesterke kunder i offshore.

Ved tusenårsskiftet fikk den da ni år gamle bedriften økonomiske problemer. 61-åringen, som både hadde stiftet selskapet og fungerte som daglig leder, falt for fristelsen ved å la penger på klientkontoen bli brukt til den skrantende driften.

Pengene var innbetalt av kunder da de tegnet forsikring og skulle brukes til utbetaling av skadeoppgjør. Til sammen underslo han 4,8 millioner kroner, men påtalemyndigheten mener 61-åringen kan ha overført så mye som 8,9 millioner kroner.

- En menneskerett
I forbindelse med underslagene, sendte mannen også inn feilaktige selvangivelse og regnskap til Brønnøysundregisteret helt fram til saken ble avslørt og selskapet begjært konkurs i 2005.

I retten hevdet mannen seg frikjent for de fem punktene i tiltalen som gjaldt uriktig regnskapsføring og selvangivelse. Han viste til internasjonale menneskerettighetskonvensjoner som sier at en person ikke kan pålegges å inkriminere seg selv. Forsvarer Helge Wesenberg argumenterte med at dersom hans klient hadde sendt korrekte regnskap, ville saken blitt avslørt. Men retten mente de falske regnskapene var utarbeidet for å dekke over de straffbare forholdene og kom derfor ikke inn under vernet mot selvinkriminering.

- Brøt tillit
I stedet konsentrerte retten seg om alvorligheten i den omfattende saken.

«(...) Tiltalte har underslått et betydelig beløp. Det er videre svært alvorlig at underslaget gjelder betrodde klientmidler og at tiltalte har brutt den særlige tillit som var tillagt virksomheten.» skriver retten, som betegner det mangeårige underslaget som bevisst og planmessig gjennomført.

Ingen led tap
Det ble imidlertid lagt vekt på at 61-åringen hadde tilstått i så stor grad at det fikk betydning for etterforskingen. At ingen av forsikringstakerne hadde lidt tap, var også en formildende omstendighet.

Mannen ble idømt to år og tre måneders fengsel, men fordi han lider av en alvorlig sykdom, lot retten det være opp til kriminalomsorgen hvordan straffen skal fullbyrdes.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere