RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Andrew Winning (REUTERS)

Brukte sønnens død i skjebnetale

Sist oppdatert:
David Cameron kan bli Storbritannias neste statsminister og i kveld holdt han sitt livs viktigste tale.

- Når en så stor del av livet blir borte vil ingenting, ingenting utenfor, bety noe.

Ordene tilhører David Cameron, leder for Det konservative partiet i Storbritannia, og favoritt til å ta over for Gordon Brown som statsminister etter neste valg.

Mistet sønnen
Torsdag kveld holdt han avslutningstale til sitt partis landsmøte i Manchester. Ordene ovenfor brukte han da han beskrev hvordan det var å miste sin sønn Ivan.

Ivan Cameron led av en sjelden blanding av sykdommene cerebral parese, epilepsi og Ohtahara syndrom, og trengte oppfølging 24 timer i døgnet. 25. februar i år døde han, bare seks år gammel.

- Det var som om verden sluttet å rotere og klokkene sluttet å tikke. Og i det de sakte begynner igjen, flere uker senere, spør du deg selv på nytt: vil du virkelig gjøre dette her? Du tenker over hva du virkelig mener og hva som holder deg oppe, sa Cameron i talen ifølge Sky News .

- Jeg vet hva som holder meg oppe mest. Hun sitter der og jeg er utrolig stolt over å kalle henne min kone, sa Cameron videre og pekte på sin kjære Samantha som satt på første rad.

Vant tillit
De følelsesladde ordene skal ha falt i god jord hos britiske velgere. En undersøkelse gjort av Sky News/YouGov like etterpå viste en stor økning i andelen av britene som mener Cameron berører de spørsmålene de er interessert i. Før talen var tallet 76 prosent, men etterpå økte tallet til hele 91 prosent.

Camerons tale var ifølge Reuters overbevisende, noe som ble ansett som svært viktig for å bygge opp Cameron som statsministerkandidat.

Leder over Labour
De konservative har den siste tiden hatt en solid ledelse over Labour på meningsmålingene, men en måling gjort denne uken viste at ledelsen har sunket fra 14 til 9 prosentpoeng.

Tilbakegangen kom muligens som en følge av at partiet nylig fortalte hvordan de ville redde Storbritannia ut av finanskrisen. Partiet ønsker å fryse lønningene til flere millioner offentlig ansatte, og kutte 23 milliarder pund fra statsbudsjettet.

- Dersom vi vinner dette valget, vil det bli tøft. Det vil bli kutt i offentlige utgifter og det vil smerte, sa Cameron til en fullsatt sal i Manchester torsdag.

Lovet fin utsikt
Han lovet en «bratt klatretur», men også at «utsikten fra toppen vil være verdt strevet», melder Reuters.

Et nytt parlamentsvalg i Storbritannia skal avholdes senest i juni. Cameron har med sin ungdommelige framtoning brukt sine fire år som partileder til å modernisere partiet og trekke det ut av en sump etter tre valgnederlag på rad. Men mange mener han har vært bedre til å skape optimisme enn til å snakke klart om hvor han står politisk.

Utfordringen hans består i å vise at det konservative partiet er et reelt alternativ. Mange forståsegpåere mener at folk nå trekkes til partiet bare fordi de er lei Labour, ikke fordi de egentlig står inne for de konservatives politikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere