NEW YORK (NTB/Nettavisen): - Fredelige demonstranter ved Det hvite hus ble gasset med tåregass og skutt med gummikuler så Trump kunne få en fotomulighet ved kirken, melder både CNN og Buzzfeed News.

Hendelsen med tåregass skjedde like etter at Trump hadde holdt en tale ved Det hvite hus der han kalte voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og samtidig truet med å sette inn hæren.

Etterpå beveget president Trump seg gjennom parken til kirken, St. John's Episcopal Church, som delvis ble skadet i en brann under en demonstrasjon på søndag.

- Vi har det beste landet i verden, sa Trump da til pressen, mens han holdt en bibel i hånden, melder CNN.

Flere kritikere hevder Trump-administrasjonen handlet bevisst, og fikk politiet til å avfyre tåregass og bruke gummikuler for å få fjernet demonstrantene slik at presidenten kunne få en fotomulighet ved kirken.

Biskopen i Washington, Mariann Edgar Budde, reagerer også sterkt på at Trump brukte kirken til en fotomulighet, og uten å varsle henne.

- Jeg vil ikke at Trump skal snakke på vegne av St. John’s. Alt han har sagt er for å fyre opp under vold, sier biskopen, sier hun til Washington Post.

Trump: - Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret

Før seansen ved kirken fortalte president Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Presidenten kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger og krever at guvernørene må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden.

Hvis ikke, vil han mobilisere det amerikanske forsvaret til å gjøre jobben, sa Trump på en pressekonferanse fra Det hvite hus.

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem. Jeg handler også raskt og besluttsomt for å beskytte vår hovedstad Washington D.C. Det som skjedde i byen forrige natt var en skam, sa han. Han la til at portforbudet, som gjelder fra klokken 19, kommer til å bli strengt overholdt.

Se video av talen til Trump her:

Bruker lov fra 1807

Trump tar i bruk en 213 år gammel lov, som gir ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, skriver CNN.

Den militære politistyrken kan komme fra Fort Bragg i North Carolina eller Fort Belvoir i Virginia og kan ankomme Washington på få timer.

Presidenten viste til at «tusenvis av tungt bevæpnede soldater, militært personell og politibetjenter» blir sendt til hovedstaden for å stoppe «opprør, vandalisme, plyndring, overgrep og den hensynsløse ødeleggelsen av eiendom».

– De som truer uskyldige mennesker og eiendom vil bli pågrepet, tiltalt og idømt lovens strengeste straffer. Jeg vil at dem som organiserer denne terroren skal se at de kommer til å bli idømt strenge straffer og sone lange dommer i fengsel, sa presidenten.

Kritikk på Twitter

Talen mandag kommer etter dager med demonstrasjoner mot politivold og rasisme som har eskalert til voldelige opptøyer og sammenstøt med politiet.

Samtidig som presidenten talte fra Det hvite hus, ryddet politiet gatene utenfor for demonstranter ved bruk av tåregass.

Se video:

– Vi kan ikke tillate at fredelige demonstrasjoner drukner i voldelige opptøyer, sa Trump.

Han har blitt kritisert for å ikke offentlig å kommentere krisen de siste dagene. Trump har brukt Twitter til å kalle demonstranter for anarkister og angripe guvernører som etter hans syn ikke har slått hardt nok ned på demonstrasjonene.

Her er video av Trumps fotomulighet med bibelen:

New York innfører portforbud

I New York ble det innført portforbud fra klokken 23 til klokken 5 som et tiltak for å stanse voldelige opptøyer, ødeleggelser og plyndring.

– Vi kan ikke la vold undergrave budskapet i dette øyeblikket. Det er for viktig, og budskapet må bli hørt, sa ordfører Bill DeBlasio i New York da han erklærte avgjørelsen.

På lørdag kjørte to politibiler rett inn i en gruppe demonstranter i Brooklyn i New York.

Se video her:

Fra før har blant annet byene Minneapolis, Washington D.C. og Los Angeles innført portforbud.

Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av «kvelning»

En ny obduksjonsrapport, som er bestilt av familien til avdøde George Floyd, viser at afroamerikaneren døde av kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen.

Obduksjonen viser at trykket som politimannen Derek Chauvin påførte nakken til Floyd, stanset blodtilførselen til hjernen, og vekten på ryggen gjorde det vanskelig å puste, opplyste familiens advokat Ben Crump på en pressekonferanse.

Hendelsen omtales som drap (homicide) i den nye rapporten, skriver ABC News.

Den nye obduksjonsrapporten er gjennomført av Michael Baden og Allecia Wilson. Baden sto også for obduksjonene av blant andre Eric Garner og Michael Brown, to andre afroamerikanere som ble drept i forbindelse med politiaksjoner.

Avviker

Obduksjonsrapporten som er kommet på forespørsel fra familien, avviker fra den offisielle obduksjonsrapporten.

Den foreløpige obduksjonsrapporten fra delstatsmyndighetene i Minnesota viste lørdag at George Floyd ikke døde av kvelning alene, men at det var en kombinasjon som følge av at han også hadde underliggende hjertesykdom og at han var beruset. De hadde ikke beviser for at kvelning var dødsårsaken.

Floyds etterlatte avviste at Floyd hadde underliggende helseproblemer og engasjerte en egen patolog for å få utført en ny obduksjon. Advokaten sa at Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

Peker på to andre politimenn

Chauvin, som fikk avskjed i politiet etter hendelsen, er siktet for forsettlig drap etter å ha satt kneet over nakken til Floyd i flere minutter. Videoer av hendelsen viser at Floyd, som var i håndjern, ga uttrykk for at han ikke klarte å puste. Floyd døde som følge av hendelsen.

Tre andre polititjenestepersoner som deltok i pågripelsen, og som i likhet med Chauvin fikk avskjed i politiet etter hendelsen, er ikke pågrepet eller siktet så langt.

Den nye obduksjonsrapporten går langt i å antyde at de andre polititjenestepersonene var delaktige i dødsfallet. To av dem satt på ryggen til Floyd, noe som førte til kompresjon av lungene og mangel på blod- og oksygentilførsel til hjernen, skriver The New York Times.

Store demonstrasjoner

Floyd døde på stedet, viser Baden og Wilsons obduksjonsrapport. Den motsier den offisielle rapporten også på punktet om Floyds helsetilstand og sier at han ikke hadde underliggende hjerteproblemer.