Gå til sidens hovedinnhold

Brukte tre millioner på å tvangsreturnere Abbasi-familien - nå er de tilbake i Norge

Tirsdag ettermiddag kom de tre Abbasi-søsknene tilbake til Norge, etter at politiet stanset uttransporteringen til Afghanistan. Det har kostet hele tre millioner kroner.

Politiets utlendingsenhet (PU) uttalte seg mandag kveld etter at afghanske myndigheter besluttet å ikke akseptere Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan Abbasi (16) tilbake i landet.

Søsknene ble derfor hentet hjem fra Istanbul. Tirsdag ettermiddag landet de på Gardermoen.

– Uttransport er stanset. Det jobbes med å returnere familien tilbake til Norge så snart som mulig. De sendes ikke til Kabul i kveld, skrev politiet i en pressemelding mandag.

Abbasi-familien, mor og tre søsken på 16, 20 og 22 år, ble hentet av politiet lørdag morgen og senere satt på fly til Afghanistan via Istanbul. Moren var bevisstløs på hele turen til Istanbul og ble av helsemessige årsaker returnert til Norge mandag.

Tirsdag ble det klart at også de tre søsknene skulle sendes tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot.

Les også

undefined

Privatfly for nesten 900.000 kroner

For å få hjem søsknene leide politiets utlendingsenhet et privat business-jet for rundt 870.000 kroner, ifølge NRK.

– Etter en konkret vurdering ble det besluttet å bruke et innleid charterfly for å gjennomføre utsendelsen av familien fra Norge fremfor bruk av vanlig rutefly, skriver kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i PU til NRK.

Kostet tre millioner kroner

Ifølge TV2 har utsendelsen av Abbasi-familien kostet rundt tre millioner kroner.

Til sammen 18 politifolk deltok i tvangsutsendelsen av familien, og på grunn av situasjonen og tiden det har tatt, måtte politiet bruke to skift.

- Totalt har transporten til Istanbul med retur tilbake til Norge kostet rundt tre millioner kroner, sier Arne Jørgen Olafsen, lederen av Politiets utlendingsenhet, til TV 2.

Les også

Abbasi-søsknene gjenforent med moren

Ønsker ro

Etter at Abbasi-søsknene landet på Oslo lufthavn tirsdag ettermiddag, har familiens talsperson uttalt at familien ønsker mest mulig ro.

– Jeg kommer til å møte dem senere i kveld. Beskjeden nå er at de ønsker minst mulig styr, og at de kan finne roen. Det hadde vært fint om det vises respekt for det, sier Lars Haltbrekken, som fungerer som familiens talsperson, til NTB når han møter pressen på Gardermoen.

Haltbrekken, som også er stortingsrepresentant for SV, sier at han ikke har snakket direkte med noen av søsknene, men at han har fått ønskene videreformidle fra en som var med på reisen.

Familiens bistandsadvokat, Erik Vatne, sier til NTB at planen er at familien skal være i Oslo-området fram til de drar til Trondheim onsdag formiddag, men understreker at det avhenger av morens helsetilstand.

Reaksjoner

Familiens advokat Erik Vatne er svært glad og lettet over at søsknene får komme hjem til Norge.

– Jeg snakket med søsknene i kveld, før politiets pressemelding kom. Da var de fortsatt innstilt på at de i løpet av kvelden skulle sendes til Kabul. De var redde og bekymret, sa Vatne til NTB mandag.

Yasin Abbasis kjæreste, Gabriele Rocyte, skrev i en sms til VG at nyheten er som et mirakel.

– Jeg har akkurat fått snakket med Yasin og han sier at han er veldig glad og at han ikke har hatt en så god følelse på lenge, skrev hun.

Les også

Abbasi-familien lander på Oslo lufthavn i ettermiddag

Les også

undefined

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken