«Brustad-bua» kan bli historie

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): SV er med, mens Senterpartiet er usikre på om vi trenger enda en dag til å shoppe. Arbeiderpartiets programkomité vil revurdere åpningstidsreglene i varehandelen.

11.02.13 14:29

I Aps forslag til partiprogram som offentliggjøres tirsdag, vil partiet revurdere åpningstidsbestemmelsene. Resultatet kan bli at flere og større butikker får holde søndagsåpent, noe som betyr at den såkalte Brustad-bua blir historie - 14 år etter at loven først trådte i kraft, skriver VG.

- Det er ikke noe mål å kunne handle mest mulig på søndager. Samtidig har utviklingen gjort at det er behov for å få på plass beskyttelse mot kvelds-, helge- og nattarbeid også i varehandelen, sier SVs medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen til NTB.

For SV blir det avgjørende å følge opp kravet fra LO-forbundet Handel og Kontor om å gjøre Arbeidsmiljøloven gjeldende også innen handelsnæringen.

Hos Senterpartiet har de ennå ikke behandlet spørsmålet, men partileder Liv Signe Navarsete er usikker på om nordmenn trenger enda en dag å handle på.

- Jeg har motforestillinger mot forslaget, men vi har ikke hatt noen stor diskusjon om søndagsåpne butikker, sier Navarsete til NTB.

Nå vil Ap se på bestemmelsene på nytt.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, innrømmer at «Brustad-bua» kan bli historie hvis partene i arbeidslivet blir enige om det.

- Bondevik-regjeringen vedtok på eget grunnlag å endre åpningstidsloven i 2003, men vi ønsker å gjøre dette i nært samarbeid med partene i næringslivet, sier Johansen, som får støtte fra blant annet Handel og Kontor.

- De ser at det er behov for et styrket vern og at det er nødvendig å ta hensyn til ansatte når man nå går inn for å gjøre endringer. Dette i motsetning til hva vi har sett fra Høyre og Frp hvor de ansatte ikke blir tatt med, sier Følsvik.

- Dette er svært gledelige signaler som nå kommer fra Arbeiderpartiet. Vi har fremmet forslag om søndagsåpne butikker flere ganger de siste årene og senest nå i høst. Vi har kun fått støtte fra Høyre, sier stortingsrepresentant og 1. nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, Solveig Horne.

- At vi har en ordning med at det er lov å selge mat på helligdager og søndager bare butikken er liten nok, er for oss helt uforståelig, sier Horne.

- Det er interessant at det kun er når det nærmer seg valg at Arbeiderpartiet er opptatt av forbrukerrettigheter, sier Helleland til NRK.

Hun sier Høyre og Frp har fremmet forslag om å fjerne «Brustad-bua» i mange år, men at Arbeiderpartiet har kjempet mot med nebb og klør.

- Så det gjenstår å se om dette blir en realitet, sier hun videre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.