RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brutal april for Oslo Børs

Sist oppdatert:
Forrige måned opplevde investorene på Oslo Børs det største fallet siden høsten 2003. Les gjennomgangen og hvilke meglere som meglet mest her
Oslo Børs hadde en meget bra start på året inntil april kom med en brutal nedgang markedet ikke har sett siden høsten 2003. Markedet falt 5 prosent i april, men har siden årsskiftet steget 2,9 prosent.

Ikke bare har markedet falt tilbake. Statistikk fra Oslo Børs viser at aktiviteten falt med nærmere 10 prosent fra mars, men omsetningen er allikevel hele 35 prosent over gjennomsnittet for 2004.

Omsetningen i april endte på 104,8 milliarder kroner, som gir en gjennomsnittlig dagsomsetning på 5 milliarder. Antall handler i april ble det høyeste noensinne, og kom opp i 390.537 som innebærer et daglig gjennomsnitt på 18.597 handler, viser Oslo Børs sin egen statistikk.

Resultatskuffelse og makro trakk ned

Det var blandede tall fra flere store norske og internasjonale selskap som trakk markedet ned. IBM kom ikke helt overbevisende inn, og flere elektronikkselskaper har levert skuffende tall i begynnelsen av måneden. Dette satte tonen for resten av måneden.

Også makrotall fra USA skapte bekymring og fikk investorene til å stille spørsmål ved den økonomiske veksten. Dessuten spiller det utvilsomt negativt inn for Oslo Børs at oljeprisen nådde sin nominelle historiske topp den 4. april – for siden å falle tungt.

Alle aksjene i OBX-indeksen, som er de 16 største aksjene på børsen, falt i verdi utenom Statoil og Aker Kværner. De to aksjene steg henholdsvis 2,8 prosent og 5,6 prosent. Fast endte måneden uendret. Men kanskje aller mest falt Telenor, som trakk ned markedet betydelig da selskapet falt over ni prosent samme dag som resultatet kom. Aksjen falt mer enn 8 prosent i april.

DNO steg 36 prosent forrige måned etter en strøm av gode nyheter om både produksjon og oljereserver. Også Norwegian steg i takt med lavere oljepriser og høyere trafikktall. Aksjen steg 20 prosent forrige måned. Vinneren ble imidlertid International Gold Exploration (IGE) som steg hele 70 prosent. Aksjen nådde historisk toppnotering 25. april med NOK 1,08. I dag noteres aksjen til 0,85 kroner aksjen.

To aksjer ble notert i april, mens en aksje ble strøket fra børslistene. De to noterte var Imarex og Polimoon, mens Northern Offshore ble strøket.

Alfred Berg ute av listen

Alfred Berg fikk merke omsetningssvikt etter uro i meglerhuset denne måneden. Flere sentrale analytikere og meglere sa takk for seg og forsvant ut av selskapet. Meglerhuset er for første gang på lenge ute av listen over de ti største meglerhusene på Oslo Børs.

Størst ble imidlertid DnB NOR Markets, som befester seg som det største meglerhuset på Oslo Børs med en markedsandel på 9,98 prosent. Carnegie er hakk i hel med en markedsandel på 8,38 prosent og ABG Sundal Collier stiger i gradene med en markedsandel på 7,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere