Gå til sidens hovedinnhold

Brutal voldsvideo sjokkerer: - Til helvete med deg, du hører ikke hjemme her!

Kvinnen (65) var på vei til kirken da hun ble angrepet.

MANHATTAN/OSLO (Nettavisen): En video av en 65 år gammel asiatisk kvinne som ble angrepet på gata i New York sjokkerer nå amerikanerne. Se video av angrepet her - vi advarer mot sterke bilder:


Sparkes flere ganger i hodet

Kvinnen var på vei til kirken da hun ble angrepet på gata og sparket flere ganger i hodet. På videoen kan man se kvinnen, som er på vei til sin lokale kirke i Midtown på Manhattan, bli angrepet av en svært kraftig mann utenfor et boligkompleks.

En sikkerhetsvideo fra bygningen har fanget opp hendelsen.

Videoen viser at den svært kraftige mannen først sparker kvinnen hardt i kroppen, før hun går i bakken. Deretter sparker han henne flere ganger i hodet.

- Til helvete med deg, du hører ikke hjemme her, skal mannen ha sagt før han gikk til angrep på kvinnen, opplyser vitner til politiet.

Les også

- Jeg hadde vært på et mentalsykehus om jeg så den videoen

- Rasistisk motivert hatkriminalitet

Hendelsen fant sted på West 43rd Street nær Ninth Avenue i Midtown på Manhattan rundt klokken at 11.40 på mandag.

Ifølge New York Times er kvinnen innlagt på sykehuset NYU Langone Medical Center med alvorlige skader.

Onsdag ble det kjent at politiet i New York, som etterforsker saken som rasistisk motivert hatkriminalitet, har arrestert en mann, Brandon Elliot (38), for angrepet.

Flere alvorlige siktelser

Han ble tidlig onsdag siktet for hatkriminalitet, i tillegg til flere andre voldssiktelser i samme sak:

NYPD hadde utlovt en dusør på 2500 dollar til de eller dem som førte til at mannen ble arrestert.

New York Post opplyser også at mannen nylig ble prøveløslatt for drapet på sin egen mor, som skal ha skjedd i 2002. Elliot skal ha blitt prøveløslatt så sent som i 2019, skriver avisen.

Han har også tidligere vært arrestert for ran.

Les også: Konspirasjonsbevegelsen QAnon retter skytset mot jøder og kinesere

«Hvordan i helvete kunne dere bare la dette skje!»

Tirsdag ettermiddag oppsøkte Nettavisen bygget der hendelsen fant sted. Der var det både stort politioppbud, samt flere pressefolk. I tillegg var det en resepsjonist og sikkerhetsvakt inne i bygget.

Da Nettavisen og flere andre journalister sto utenfor bygget, kom det en ung mannlig beboer mot utgangsdøren. Han smalt deretter basketballen hardt i gulvet og ropte ut «Hvordan i helvete kunne dere bare la dette skje!», med klar adresse til resepsjonisten og sikkerhetspersonalet som sto inne i bygget.

- Jeg ønsker ikke å snakke med dere! raste den unge mannen da han gikk forbi de fremmøtte journalistene som ønsket å intervjue ham på utsiden, sto utenfor, før han gikk fra stedet.

Noen meter nedenfor inngangsdøren sto en stor politibil fra NYPD Crime Stoppers med to TV-skjermer på siden, der de viste både etterlysning av mannen og selve angrepet på kvinnen på video.

Politiet utlover nå en dusør på 2500 dollar for den eller de som bidrar til at mannen blir pågrepet.

Flere vitner blitt permittert

New York Post skriver at flere menn i bygningen like ved var vitne til hendelsen, men at de ikke forsøkte å hjelpe kvinnen. En av mennene, som tilsynelatende skal ha holdt på med å pakke ut fra noen esker, så på hele hendelsen uten å foreta seg noe, skriver avisen.

To andre vitner, som skal ha vært sikkerhetspersonell i bygningen, gikk også ut mot gaten etter at hendelsen fant sted, men ingen av dem forfulgte mannen. Mennene skal nå være permittert, skriver New York Post, som viser til denne Instagram-meldingen fra ledelsen i bygget:

Les også

Denne karikaturen i Aftenposten vekker sterke reaksjoner: - De er idioter

Ordfører de Blasio: - Ekkel og opprørende

Ordfører Bill de Blasio sier på en pressekonferanse på tirsdag at han mener hendelsen er «ekkel og opprørende» og at det også er «totalt uakseptabelt» at ingen brøt inn og hjalp kvinnen.

Jeg bryr meg ikke hvem du er, jeg bryr meg ikke hva du gjør, du må hjelpe andre New Yorkere, sier de Blasio.

Flere demonstrasjoner i USA

Uprovosert vold mot asiater har lenge vært et problem i USA, og etter masseskytingen i Atlanta i Georgia for noen uker siden, der åtte personer ble drept, blant dem seks asiatisk-amerikanske kvinner, har problemet på nytt skapt massiv debatt, og det har blitt arrangert flere demonstrasjoner rundt om i USA.

Økning på 1300 prosent

NYPD’s Hate Crime Task Force har registrert en økning på 1300 prosent når det gjelder hatkriminalitet mot asiater i byen siden pandemien startet, skriver NY Post.

I en tale for litt over en uke siden ba president Joe Biden om at amerikanere burde vise mer motstand mot fremmedhat, og han oppfordret dem til å kjempe mot det han i talen kalte «gjenoppblomstring av fremmedhat».

Les også

Svein-Erik Edvartsen varslet NFF om rasisme i mai 2017: - Jeg har ikke fått noen svar på fire år

– Stillhet er medvirkning. Vi kan ikke være medskyldige. Vi må reise oss. Vi må handle, sa Biden i en tale på Emory University i Atlanta i delstaten Georgia fredag for halvannen uke siden.

– Hat kan ikke få noen trygg havn i USA. De har blitt angrepet, blitt pålagt skyld, blitt fremstilt som syndebukker og trakassert, de har blitt verbalt angrepet, fysisk angrepet, drept, sa Biden ifølge NTB, med henvisning til det asiatamerikanere har gått gjennom under koronapandemien, etter at viruset først ble påvist i Wuhan i Kina.

Det er likevel hendelsen i Atlanta-området for to uker siden, der åtte mennesker, blant dem seks kvinner av asiatisk opprinnelse, ble skutt og drept på to massasjesalonger, som på nytt har blåst liv i debatten rundt hatkriminalitet.

Les også: Meghan og Harry-intervjuet: - Sjokkerende stor grad av narsissisme

Politiet etterforsker skytingen som hatkriminalitet.

Den hvite gjerningsmannen har selv forklart at han ikke drepte de åtte på rasistisk grunnlag, men fordi han var sexavhengig, skriver NTB.

- Flere tilfeller av hatkriminalitet i Norge

Jamal Sheik, en av moderatorene bak Instagram-brukeren «rasisme i Norge», opplyser til Nettavisen at de nå også får mange henvendelser fra det asiatiske miljøet.

- Vi fikk noen henvendelser i 2020, men det kan ikke sammenlignes med henvendelsene som har kommet de siste to månedene. Det har vært mange ungdommer som har tatt kontakt med oss og delt deres opplevelser av rasisme i lys av «Stop Asian Hate»- bevegelsen som har vært i USA og resten av verden, sier Jamal Sheik til Nettavisen.

- Forekommer det hatkriminalitet mot det asiatiske miljøet i Norge, etter deres oppfatning?

- Dessverre har det vært flere tilfeller av hatkriminalitet også her i Norge , mot det asiatiske miljøet. Fokuset rundt pandemien har også gjort at miljøet nå opplever enda mer trakassering og rasisme, spesielt på nett.

- Stemmene som har kommet frem fra det asiatiske miljøet er stemmer som tidligere har vært stille. Historiene er knyttet til deres opplevelser gjennom erfaringer de har hatt hele livet, men dette har vært en katalysator som har satt sterkt og berettiget fokus på saken, skriver Jamal Sheik i en epost til Nettavisen

- Dere har den siste tiden kjørt en kampanje for å øke bevisstheten rundt temaet. Hvordan har responsen vært?

- Responsen har vært utrolig bra.Vi ser en sterk økning både i engasjement, samt at folk deler sine historier for første gang. Som en stor plattform har vi fra starten av ønsket å synliggjøre situasjonene det asiatiske miljøet har opplevd.

- Derfor er det naturlig for oss å bruke vår konto til løfte disse stemmene opp og frem. Samtalene har vært viktige for våre følgere , og vi håper folk tar disse samtalene utenfor sosiale medier, opplyser Jamal Sheik.