RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brutale ungdomsranere fanget opp av dette kameraet

Sist oppdatert:
Skal ha fulgt etter offer, sneket seg inn inngangsdøra og truet med å knivstikke og drepe.

(Nettavisen): Nå må de fire tiltalte ungdommene møte i retten for grovt ran. Den fornærmede er en ung mann i 20-årene.

Ifølge tiltalen skal de fire ungdommene, alle i alderen 16 - 20 år, ha truet med å knivstikke offeret til døde dersom han ikke ga fra seg eiendelene sine.

Hendelsen skal ha skjedd i oppgangen til et leilighetskompleks i Oslo sentrum. Blant de tiltalte er det både kvinner og menn.

Truet med kniv
«Søndag 30. juni 2013 ca. kl. 0150 i bemektiget han/hun seg mobiltelefonen til NN ved å holde en hånd over halsen hans, samtidig som han/hun uttalte at han/hun hadde kniv og ville knivstikke og drepe NN dersom han ikke ga fra seg sine eiendeler», står det tiltalebeslutningen.

Politiadvokat Svein Bakkevig i Oslopolitiet sier til Nettavisen at tiltalen er et klassisk eksempel den ungdomskriminaliteten som de siste måneden har blomstret opp under ransbølgen i Oslo.

- Det er en typisk ranssak. Det er snakk om utenlandske ungdommer, enten asylsøkere eller innvandrerungdom. Gjerne 2,3 eller 4 stykker som flokker seg rundt offeret. De skaper en trusselsituasjon, deretter forsvinner mobilen eller lommeboka. Offeret føler seg tvunget til å gi fra seg verdisaker istedenfor å bli banket opp, sier Bakkevig.

TIPS TIL SAKER? Kontakt Nettavisens journalist her!

Filmet av overvåkningkamera
Advokat Tor Even Gjendem som forsvarer den yngste av de fire tiltalte, en 16 år gammel gutt, sier til Nettavisen at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Han har vært tilskuer til det som skjedde, men har ikke vært delaktig, sier Gjendem.

Forsvareren forteller at hans klient kun var tilskuer til det som skal ha utviklet seg til å bli et ran. Hendelsen skal ha blitt fanget opp av et overvåkingskamera. Dette opptaket vil etter det Nettavisen forstår være et av hovedbevisene i saken.

- De fire tiltalte skal ha sett en person som låste seg inn i det aktuelle bygget. Før døren smekket igjen skal to av personene impulsivt ha kommet seg inn. Min klient var ikke blant de to, men ble stående utenfor å se inn på det som skjedde, sier Gjendem til Nettavisen.

Reiser til Oslo
Ifølge forsvareren har 16-åringen forklart at de fire tiltalte møttes tilfeldig i Oslo og var sammen i byen den aktuelle natten.

- Flere av de tiltalte bor utenbys. Det er ikke unormalt at ungdom møtes i byen og henger sammen med hverandre hele natten. Dette kan skje fordi kollektivtransporten ikke starter å gå før klokken 06. 00 morgenen etterpå, sier han.

Gjendem forteller at 16 åringen gruer seg til å møte i retten.

- I det siste har jeg hatt 17 klienter som enten er domfelt eller har vært i arresten for ran. Han jeg skal i retten med på onsdag er den hittil yngste. Som alle andre barn syns han det er skummelt å møte i retten. Han mener hele episoden kom uforvarende over han, sier forsvareren.

Det er satt av totalt to dager til hovedforhandlingene i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere