Gå til sidens hovedinnhold

Brynestad får dommen

Atle Brynestad sliter med økonomien. Nå kan han bli krevd for minst 60 Mikel-millioner.

Brynestad-eide FC Lyn Oslo AS er lagt ut for salg, men potensielle investorer vender neppe tomlene opp før det blir klart om staten kommer til å kreve millionfortjenesten fra det ulovlige salget av John Obi Mikel til Chelsea.

Den nigerianske juvelen gikk til London-laget for 195 millioner kroner, og Lyn satt igjen med 60 av disse.

NA24 - din næringslivsavis

Kan bli ny rettssak
- Fra vår side kommer det nok en avgjørelse i saken på mandag, sier statsadvokat Svein Holden.

- Jeg vil nok tro at beslutningen kan bli vesentlig i forhold til forhandlingene mellom kjøper og selger av Lyn. Med en betydelig straff er ikke klubben et så interessant kjøpeobjekt, sier advokat og ekspert på idrettsjus Kenneth André Leren til NA24.

- Dersom det kommer krav om foretaksstraff, kan Lyn akseptere det eller så blir det ny rettssak, forteller han.

Les også: Freddy-stjerne skal redde Lyn

Fikk Edu og Bala
I tillegg til 60 Mikel-millioner fra Chelsea, overtok også Lyn rettighetene til spillerne Bala og Edu, som de tjente rundt 45 millioner på selge til Bryne og Hoffenheim.

Statsadvokat Svein Holden sier at FC Lyn Oslo AS er «vel det som er det naturlige subjektet» å rette et mulig millionkrav mot fra statens side.

Les også: Kan tape 60 millioner

- Ikke rett på Mikel-millionene
Rettssaken mot Morgan Andersen påviste også kluss med Balas kontrakt, og både Chelsea og/eller Manchester United og staten komme til å sende et massivt millionkrav til Oslo-klubben.

- Hvis avtalen mellom Mikel og Lyn er forfalsket, har Lyn solgt noe de ikke hadde rettmessig adgang til å selge. I så fall har ikke Lyn noe rettmessig grunnlag til å sitte med overgangspengene, sa jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til NA24 før rettssaken mot Morgan Andersen i februar og mars.

- Sett fra utsiden tror jeg det er 50/50 sjanse for at staten krever foretaksstraff. Sentralt er om Morgan Andersen gikk langt utover det man av Lyn som arbeidsgiver kunne forvente at de skulle ha kontroll over, kommenterer Kenneth André Leren.

Tror Lyn har god sak
Les også: Brynestad punger ut for Lyn

Leren legger til at det også hviler et kontrollansvar på klubbens styrende organer, men mener likevel at Lyn har en forholdsvis god sak.

- Har du vært i kontakt med eller blitt kontaktet av Chelsea eller Manchester United etter dommen mot Morgan Andersen?

- Det har vært en viss dialog med andre utover Lyn, men jeg vil ikke gå i detaljer på det, kommenterer statsadvokat Holden.

DETTE ER MIKEL-SAKEN:

- Tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen ble i slutten av mars dømt for å ha forfalsket kontraktspapirene til John Obi Mikel før nigerianeren ble solgt til Manchester United våren 2005. Andersen ble også dømt for å ha gått til falsk anmeldelse av Mikel-agent John Shittu. Andersen nektet straffskyld på begge tiltalepunktene

- Mikel endte etter mye om og men i Chelsea ett år senere, og Lyn tjente vel 60 millioner på salget av stortalentet. Totalt måtte Chelsea ut med vel 195 millioner kroner for en spiller London-laget kan ha oppdaget selv. Mikels Lyn-kontrakt og avtale med Rune Hauge-firmaet Profile Sport brøt uansett med regelverket til Det internasjonale fotballforbundet.

- Morgan Andersen anket dommen på ett års betinget fengsel på stedet, men droppet senere anken. Andersen fikk 1,2 millioner i sluttpakke for å forlate jobben som Fredrikstad-direktør.

- Fotballforbundet har bestemt seg for å forfølge både Lyn og Rune Hauge for partenes rolle i Mikel-saken.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget