RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brynestad seiret over Stordalen i porselen-strid

Sist oppdatert:
Porsgrund Porselænsfabrik og eier Atle Brynestad vant i porselensstriden mot Petter Stordalen-støttede Porsgrunn Bymuseum.
Porsgrund Porselænsfabrik og eier Atle Brynestad vant nok en gang over Porsgrunn bymuseum, støttet av Petter Stordalen, i striden om eierskapet til mer enn 1.800 verdifulle porselensgjenstander.

Gjenstandene er opprinnelig produsert ved den tradisjonsrike fabrikken, men spørsmålet har vært om porselensfabsikken lånte ut eller donerte samlingen til bymuseet i 1981.
Siden porselensfabrikken for nesten tre år siden satte i gang arbeidet med en egen utstilling, krevde Brynestad og selskapet gjenstandene tilbake. Bymuseet nektet, men ble i tingretten i fjor sommer dømt til å levere tilbake alle de 120 år gamle gjenstandene.
Med hotell-kongen Petter Stordalen i ryggen anket bymuseet saken. Stordalen involverte seg i saken fordi han var redd for at gjenstandene ville bli tapt for Porsgrunn hvis de forsvant fra bymuseet.

– Det jeg frykter er at den som eier samlingen kan komme til å flytte den til et slott i Sverige, for eksempel, sa Stordalen til VG.

Agder lagmannsrett fastslo imidlertid mandag at gjenstandene skal tilbake til porselensfabrikken og ifølge en pressemelding fra fabrikken vil gjenstandene nå bli stilt ut for publikum.

– Dette er nok en gledelig seier. Ikke bare for oss som jobber på Porsgrunds Porselænsfabrik, men for alle som nå får mulighet til å se den flotte porselenssamlingen i sitt rette miljø og i et museum som er tilgjengelig for publikum hele året, sier markedssjef Torbjørn Waag ved Porsgrunds Porselænsfabrik.

Etter 1981 har bymuseet fått flere porselensgjenstander, og samlingen er nå på 6.000 gjenstander. I dommen fra lagmannsretten er porselensfabrikken også tilkjent eierskapet til det som er tilført museet fra fabrikken etter 1981.
Bymuseet må i tillegg betale motpartens saksomkostninger på 220.000 kroner.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere