RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bryt din dårlige vane

Sist oppdatert:
Det tar 21 dager å bryte en vane. Du krysser ut dagene, vi gir deg 7 vanebrytende tips som hjelper.

(Womanweb.no): Å bryte en vane er vanskeligere enn å lære noe nytt. Eksperter mener det tar 21 dager, fordi musklene og nervene husker bevegelsen så godt og derfor gjør den automatisk. Cluet er derfor å erstatte den dårlige vanen med en ny og bedre vane. I stedet for å bite neglene, fil dem.

Som ekstra hjelp på veien har psykolog og selvhjelpsekspert Dr. Phil laget sju steg som garantert vil skubbe deg i riktig retning.

Start ditt vanebrytende arbeid, heng lista på kjøleskapet og kryss av etter hvert som du fullfører oppgavene:

1 Finn ut hvorfor

Det kan ta litt tid før du finner svaret. Spør deg selv hvorfor du har denne vanen. Erstatter den noe for deg? Gir vanen deg noe? Husk å være helt ærlig med deg selv.

2 Tenk rasjonelt

Erkjenn vanen heller enn å benekte den. Hvis du trivialiserer vanen og forsvarer den, blir du heller aldri kvitt den. Fortell deg selv, og gjerne andre, at nå er det slutt. Slutt, I tell ya!

3 Gi deg selv alternativer

Vi bryter ikke vaner uten å erstatte dem. Dårlige vaner gir deg alltid noe positivt tilbake, ellers ville du ikke hatt dem (se pkt 1). Erstatt den derfor med noe positivt og gøy.

4 Finn dine fallgruver

Fallgruven kan være en situasjon eller en tid på dagen ... hva som helst. Hvis du vil slutte å impulshandle, styr unna klessalg. Bryt mønsteret som støtter og forsterker vanene dine.

5 Få en ny livsstil

Det handler ikke om viljestyrke, det handler om programmering, mener Dr. Phil. "Jeg slutter" er ikke nok i seg selv. Ha en plan, enten den er nikotintyggis eller personlig trener.

6 Skap et nettverk

Del planene dine om å bryte vanen med andre, dette gjør at du blir holdt ansvarlig hvis du bryter løftet ditt. Det er også viktig at personene du velger er positive og støttende.

7 Belønn deg selv

Å bryte en vane er vanskelig, så ikke glem å gi deg selv en fin belønning når du når målene dine – også underveis. Den første fylla uten røyk, for eksempel – stor premie, stor.

Les også:

Er du bekymret?

Trenger du en makeover?

Få drømmeklippen

Denne saken er laget av www.Womanweb.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere