Bryter det siste kvinnetabu

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

- Det er veldig utfordrende og befriende ikke å spille en forsagt muslimsk pike, sier Iram Haq. I «Hvite dager» scenedebuterer hun som en pakistansk gangsterjente med rusproblemer. Se bilder.

12.01.06 17:01

- Det er interessant å portrettere en kvinne som faller utenfor. Nå tror jeg ikke at det er mange annengenerasjons muslimske, pakistanske jenter som har rusproblemer som Sima i stykket, men det er klart det er et vanvittig tabu, sier Iram Haq.

Forbauset over tabu
De fleste husker henne som Fatima i «Borettslaget» og som den lojale Jasmin i «Import Eksport». Rollen som Sima er på den andre skalaen. Men det er ikke bare Haqs kvinnerolle som er tabubelagt i Centralteatrets oppsetning av «Hvite dager».

- Da Svein Sturla Hungnes og jeg satte oss ned og snakket om dette stykket, ble vi forbauset over hvor tabubelagt kvinner og alkohol er. I det siste har avisene faktisk vært full av artikler som omtaler kvinners rusmisbruk, men fremdeles tror jeg det er en «big deal», sier instruktør Lasse Ehle.

Avkler fasader
Han har oversatt stykket fra svenske Margareta Garpes stykke «Limbo» til norsk. Det handler om kvinner alle aldre og fra alle samfunnslag som møtes på behandlingshjemmet for rusmisbrukere. Forfyllede kvinner som unnskylder sin grisefyll med «medisinering» og «smerter». Isolert på en øy avkles de en etter en fasaden og eksponerer sine livsløgner.

I originalstykket er ikke Iram Haqs rolle annengenerasjons innvandrer.

- Vi tenkte hva blir det neste tabu. Dette er jo noe som ligger latent og som vi vil få se mer av. Men vi påstår ikke at rusproblemer hos unge kvinnelige innvandrere er et stort problem, sier Ehle til TV 2 Nettavisen.

Førstereis
Det er første gang Iram Haq står på teaterscenen.

Stykket inneholder presentasjoner fra store norske skuespillerstemmer som Sidsel Ryen, Eli Anne Linnestad, Birgitte Victoria Svendsen og Unni Evjen. Linn Skåber spiller terapeuten Mette, mens Geir Kvarme driver behandlingshjemmet.

Ehle fryder seg over sitt skuespillerknippe.

- Det er jo deilig å se at det finnes slike flotte roller for slike flotte kvinner, sier Lasse Ehle.

«Hvite dager» har premiere 20. januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.