Høyre-leder Erna Solberg styrte Norge i åtte år, sju av dem med Fremskrittspartiet (Frp).

Nå suser partiet hennes fremover på målingene. Med en oppslutning på 30-tallet, kan en ny maktperiode være innen rekkevidde for Solberg.

Hennes rykende ferske bok «Veien videre» kommer i bokhyllene 9. mars. Der skriver hun om sine politiske vyer, men også om samarbeidet med Frp.

Les også: – Listhaug er en rød klut for mange

– Intenst

«Uttalelser fra politikere i Fremskrittspartiet har fått mye oppmerksomhet. Ved ett tilfelle endte det med at Sylvi Listhaug måtte beklage fra Stortingets talerstol og senere trakk seg som statsråd,» skriver Høyre-leder Erna Solberg (H).

Frp-leder Sylvi startet som landbruks- og matminister i Solberg-regjeringen i 2013. Hun steg raskt i gradene, til både innvandrings- og integreringsminister og siden justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

En omstridt Facebook-post, datert 9. mars 2018, førte imidlertid til ramaskrik og mistillit mot Listhaug på Stortinget.

Til bilder av somaliske al-Shabaab-militsen. skrev Listhaug at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

– Flere ble flinkere til å veie sine ord

11 dager senere trakk Listhaug seg fra regjeringen, hvor hun gjorde comeback igjen ett år senere.

Les også: Ønsker Listhaug velkommen tilbake

– En rekke ganger måtte jeg som statsminister svare for uttalelser fra Fremskrittsparti-politikere. Den daværende opposisjonen var på hele tiden, det samme var mediene, minnes hun.

Solberg innrømmer at det var intenst mens det sto på:

«Men opposisjonen gjorde helt rett i å utfordre oss. Det bidro dessuten til at flere i regjeringen ble flinkere til å veie sine ord før de uttalte seg, for ikke å skape problemer for meg eller sitt eget parti.»

Les også: – De eldre fortjener noe bedre enn Listhaug-politikk

Læringskurven var bratt for Frp som debuterte i regjering:

«For noen var det nok en omstilling å gå fra opposisjon til posisjon og oppleve at mediene plutselig stilte mange flere kritiske spørsmål enn før.»

– Aldri!

I årene som statsminister var Erna Solberg forsiktig med å uttale seg om det indre liv hos regjeringskameratene Frp, KrF og Venstre.

Som forfatter er hun friere:

«Jeg satt flere ganger med en opplevelse av at man også i Fremskrittspartiet syntes noen av uttalelsene gikk for langt. Men å beklage og komme seg videre? Aldri!»

Les også: Høyre får 34,6 prosent

Ifølge Solberg rokker dette ved partiets kjerne:

«Det ligger litt i Fremskrittspartiets DNA at det er greit å være kontroversiell og få kjeft. Noen ser på det å beklage en uheldig uttalelse som et tegn på svakhet. Jeg er uenig i det.»

For Erna Solberg er det viktig å gi kolleger litt spillerom:

«Vi politikere skal og må snakke hele tiden. Da skulle det bare mangle om ikke det hender at ting kommer feil ut. Hvis det ikke var ment slik det ble sagt, så er det helt greit å gi uttrykk for det.»

– Bør vurdere statlig eierskap

I «Veien videre» beskriver Erna Solberg hvorfor hun mener det er viktig å hele tiden utfordre gamle politiske standpunkter, også sine egne. I boken lufter hun tanker som:

– Vi bør være åpne for å øke barnetrygden og skattlegge den.

– Vi må være mer positive til å vurdere statlig eierskap på grunn av økt konfliktnivå med Kina og Russland.

– Lønnstilskudd bør brukes mer slik at uføre kan være i full jobb, selv om de ikke klarer å jobbe like fort som sine kollegaer.