Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Budsjettavtalen er en viktig markering

Sist oppdatert:
Budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er en viktig markering av at et flertall i Stortinget nå hadde fått nok av det uverdige politiske spillet vi har opplevd de siste årene.

At man fikk oppleve et samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet i norsk politikk, er uten tvil Fremskrittspartiets fortjeneste. Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg må ha innsett at det aldri kunne etableres et fornuftig politisk samarbeid mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, og han fryktet trolig for at det kunne bli oppnådd enighet om budsjettet mellom regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti.

Derfor bidro han - i samarbeid med en meget samarbeidsvillig statsminister - til å skjære igjennom slik at en ryddig budsjettprosess nå er sikret.

Leder av Stortingets finanskomite, Fremskrittspartiets Siv Jensen, sier at budsjettavtalen viser at regjeringen bare har ett mål, og det er å bli sittende i regjeringen. Det er forsåvidt noe riktig i det, men at det er viktig både for regjering og opposisjon å ha et styringssystem som fungerer, har aldri vært vesentlig for Fremskrittspartiet.

Det er lenge side Carl I. Hagen i klartekst sa at det ikke spiller noen rolle hvem som sitter med regjeringsmakten fordi det så allikevel er stortingsflertallet som bestemmer.

I praktisk politikk har Fremskrittspartiet vært villig til å samarbeide med hvem som helst om hva som helst for å undergrave regjeringens autoritet og prestisje. Heldigvis innså ledelsen for både Arbeiderpartiet og Høyre hvor viktig det var å hindre at dette spillet fikk utvikle seg videre. Det er den dypere forklaringen på at de to gamle hovedmotstanderne i norsk politikk gikk til et så oppsiktvekkende skritt som å samarbeide om utformingen av neste års statsbudsjett.

Men det kan allikevel ikke ha vært helt enkelt for Høyre å bli med på dette samarbeidet. Det ble nok ganske avgjørende at et sterkt svekket Kristelig Folkeparti satte så mye inn på å oppnå en avtale med Arbeiderpartiet. Man skal ikke helt utelukke at hele regjeringen kunne gått i oppløsning dersom Høyre hadde satt seg på bakbena, og nektet å strekke seg så langt som Kristelig Folkeparti ønsket for å inngå et forlik med Arbeiderpartiet.

Budsjettavtalen bærer også bud om at det egentlig er små, ja nesten minimale skillelinjer i norsk politikk. Å samarbeide om et budsjett er langt på vei et spørsmål om å innta en pragmatisk holdning for å oppnå resultater i politikken.

Et budsjett inneholder sjelden noe som enkelte partier ikke kan akseptere av ideologiske grunner. Derfor er det egentlig underlig at det har tatt så lang tid før man fikk oppleve et budsjettsamarbeid som krysset de tradisjonelle skillelinjene i norsk politikk. Så slik sett var det også på høy tid.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!