RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Budsjettforliket gir klarere fronter

Sist oppdatert:
Budjettavtalen mellom de tre regjeringspartiene og Fremskrittspartiet bidrar til klarere fronter i norsk politikk. Det gir et forvarsel om at vi får to klare alternativer ved neste stortingsvalg.

Vi går snart inn i valgåret 2005, og budsjettforliket gir et signal om at vi får å gjøre med to klare regjeringsalternativer i valgkampen.

Fremskrittspartiet oppnådde betydelige resultater i forhandlingene med regjeringspartiene om statsbudsjettet for neste år. Det ble flyttet på rundt regnet 7 milliarder kroner i den retningen Fremskrittspartiet ønsket. Men det går allikevel ikke an å si at det er satt et sterkt «Fremskrittsparti-stempel» på budsjettet.

Endringene bidrar ikke til å gi budsjettet er klarere preg av Høyre-politikk. Tvert imot blir budsjettet endret i en slik retning at det faktisk er Kristelig Folkeparti og Venstre som får flere gode kort på hånden når budsjettet skal forsvares overfor folk flest.

Og det er nok en meget bevisst politikk fra Fremskrittspartiets side å opptre på en slik måte at forholdet til sentrumspartiene kan forbedres. Når Fremskrittspartiet spiller på lag med sentrumspartiene om mer penger til kommunene og andre populære saker - og heller mindre i skattelettelser til dem som har mest fra før - da kan det skapes relasjoner som det vil være viktig å ta vare på i valgkampen.

Det er også grunn til å merke seg at budsjettforhandlingene i høst har foregått uten mye skrik og skrål, og uten at det har vært nødvendig å true med kabinettsspørsmål eller andre virkemidler for å tvinge stortingsflertallet til å bøye seg. Dette må også ha å gjøre med den strategien Fremskrittspartiet har valgt for å skape en klarere front mellom dagens regjeringspartier og Fremskrittspartiet på den ene siden, og det rød-grønne alternativet på den andre.

I den valgkampen som allerede er i gang kan budsjettforliket bidra til å gi velgerne et inntrykk av at det flertallet i Stortinget som støtter Bondevik-regjeringen er langt mer samstemt og samkjørt enn det alternativet som skal kjempe for å få kastet regjeringen ved valget om et snaut år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere