RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Budsjettnedtur!

Foto: Kallestad, Gorm
Sist oppdatert:
Kommune-Norge får mindre enn de håpet på i revidert nasjonalbudsjett.

Den samlede økningen for 2011 blir på 4 til 5 milliarder når rammen for kommuneproposisjonen legges fram i morgen, melder NRK.

De frie inntektene til kommunesektoren i 2010 er på 226 milliarder. Den samlede inntekten var på 330 milliarder kroner.

Ifølge lekkasjer før revidert nasjonalbudsjett blir lagt fram i morgen, vil altså kommunene få 2,5 til 3 milliarder mer i frie midler. Dette er langt under det Kommunenes Sentralforbund hadde håpet på.

5,5 milliarder
Tidligere i år sa KS at kommunene trenger 5,5 milliarder ekstra i 2011 for å kunne opprettholde dagens tjenestetilbudet.

- Vi opplever at regjeringen ser de utfordringer kommunene står overfor og folks behov, samtidig som de anerkjenner kommunenes ønske om å delta i en moderat økonomisk vekst fremover, sa leder Halvdan Skard i Kommunenes Sentralforbund da (ekstern lenke).

Nå er tonen en annen.

- Dette gir ikke vekst, men mange skuffede ordførere, sier Skard nå til NRK.

Områdedirektør Helge Eide i KS sier til Nettavisen at rapporten som Teknisk beregningsutvalg la fram tidligere i år, viste at kommunene trenger 2,4 milliarder mer i fri midler i 2011 bare for å videreføre tjenestene på 2010 nivå.

Eldre og etterslep
Hovedårsaken til kostnadsøkningen er at det i 2011 blir flere eldre mennesker med pleiebehov.

Hvis kommunene i tillegg skal ha mulighet til å rette opp ubalansene i sine regnskaper, trenger de totalt 5,5 milliarder.

- En av de langsiktige ubalansene er blant annet etterslepet på vedlikehold, sier Eide.

For mer informasjon om den økonomiske helsetilstanden i kommunene, kan du her lese notatet til Teknisk beregningsutvalg som ble lagt fram 1. mars (ekstern lenke, pdf).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere