*Nettavisen* Nyheter.

Buklanding for Bush

President George W. Bush kan glemme alle planer om en ærerik retrett fra Irak. Samtidig spøker det for ettermælet hans blant republikanerne hjemme.

Fredag hevdet USAs ambassadør i Bagdad, Zalmay Khalilzad, at Irak er på randen av borgerkrig.

- Det vi har sett de to siste dagene er at angrepet har hatt stor innvirkning, og gjort alle klar over at Irak er i fare, sa Khalilzad.

Kommentaren kom etter at opprørere sprengte et av sjiamuslimenes helligste steder, Ali Al-Hadr-helligdommen i Samarra. På et øyeblikk var den stolte gullkuppelen over Askariya -krypten til to imamer forandret til en ruin.

Ødeleggelsen er et godt bilde på Bush-administrasjonens Irak-prosjekt. Bush hadde mål om å gjøre Irak til et demokratisk utstillingsvindu for resten av Midtøsten. Nå er prosjektet i ferd med å falle i grus. I stedet er landet blitt en kjerne til uro i hele regionen. Protestene mot Muhammed-tegningene har også bidratt til å øke sinnet mot alt som smaker av vestlig innflytelse.

Begrunnelsen Bush-administrasjonen brukte for invadere Irak var at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen. I en skremmende artikkel i tidsskriftet Foreign Affairs skriver den tidligere CIA-tjenestemannen og Midtøsten-eksperten Paul Pillar at problemet med etterretningsopplysningene som forelå i forkant av krigen ikke var at det var feil, men at det ikke ble brukt.

CIA og de andre etterretningsorganisasjonene var slett ikke skåsikre på om Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen eller om han samarbeidet med Al-Qaida. Likevel presenterte Bush-administrasjon begge påstandene som sannheter.

CIA var også klar på at en invasjon kunne føre til en vanskelig sikkerhetssituasjon og konflikt mellom sunniene og sjiamuslimene. Snart tre år etter invasjonen er situasjonen farligere enn noen sinne. Så langt er over 2000 amerikanske soldater drept i Irak. I etter tid har Bush-administrasjonen innrømmet at den undervurderte vanskelighetene som kunne komme. Men nå er det for sent å snu på flisa. USA kan ikke trekke seg ut uten å risikere at borgerkrigen som allerede ulmer, flammer opp.

Et stort problem ved dekningen av Irak-konflikten er at journalister ikke kan bevege seg i Irak uten å risikere livet. Siden 2003 er 60 journalister drept. Tidligere i uka ble tre medarbeidere fra den arabiske stasjonen Al-Arabiya er drept.

I denne situasjonen er behovet for god etterretning prekært. Samtidig er forholdet mellom Bush-administrasjonen og etterretningen dårligere enn på lenge. Dermed er det overhengende fare for at USA fortsatt driver nattflyging uten radar i Irak. Resultatet kan bli en stygg buklanding for Bush både i Irak og på hjemmefronten. Ledende republikanere i Kongressen har begynt å se Bush som en belastning og ikke en ressurs foran kongressvalget til høsten. Visepresident Cheneys vådeskudd har heller ikke hjulpet på humøret blant republikanerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag