RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bulgaria kan være interessert i norske F-16

Oslo (NTB): Det bulgarske forsvaret har smått med penger og ser på bruktmarkedet når landet skal fornye jagerflyflåten. Gamle norske F-16 er på blokka, men noe salg til Bulgaria er trolig uaktuelt, ifølge Forsvaret.

På en pressekonferanse fredag i forrige uke fastslo forsvarsminister Anuy Angelov at Bulgaria har ambisjon om å kjøpe åtte eller ni kampfly med levering i 2014/2015, skriver Teknisk Ukeblad.

Bare 2,3 milliarder kroner er hva Angelov har bedt parlamentet om og svenske Jas-39 Gripen kan være aktuelt. Men også brukte fly vurderes som økonomisk interessant, og etter at Angelov har vært i samtaler med Nederland, Portugal, Tyskland og USA, er planen å føre samtaler med Belgia, Italia og Norge.

Det norske forsvarsdepartementet har imidlertid ikke hørt noe fra sine bulgarske kolleger ennå, og det er dessuten tvilsomt hvor aktuelt bruktobjekt de norske F-16-maskinene vil være.

- Vi gjør nå kontinuerlig oppgradering og vedlikehold slik at vi sikrer kapasiteten på F-16 fram til de fases ut. Men når vi er ferdige med flyene, vil disse skrogene ha svært få timer igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i F-35-programmet.

De norske F-16-flyene skal erstattes av amerikanske F-35 Lightning II. Til sammen 56 fly, fire av dem for trening og utdanning, skal handles inn fra Lockheed Martin og de to første treningsflyene blir etter planen tilgjengelig i USA i 2016. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere