RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bulkratene faller videre

Sist oppdatert:
Bulkratene fortsatte å skli nedover den siste uken, og den voldsomem aktiviteten markedet har opplevd det siste året har ebbet noe ut. Markedet ventes å være tregt den neste uken
- Det der ut til med påsken rett rundt hjørnet, at rederne blir stadig med generøse og tilbyr rater på lavere nivåer sammenlignet med for en uke siden, skriver Fearnleys i sin ukentlige markedsrapport.

Det er ifølge Fearnleys ikke snakk om de store fallene i handymax-markedet, men et jevnt fall i ratene på noe hundre dollar pr. dag i alle markeder. Ratene for Handymax'er fra Europa til Fjerne Østen er unntaket med et fall på over 1.000 dollar pr. dag.

Totalt sett for bulkmarkedet falt ratene med over 4 prosent den siste uken, målt ved bulkindeksen på Baltic Exchange, som nå ligger på 4.822.

For de mellomstore skipene, panamax-segmentet, var aktiviteten fortsatt svak den siste uken og ratene falt et par tusen dollar på de fleste viktige rutene. Rederne håper ifølge Fearnleys fortsatt på en bedring i Atlanterhavet i forbindelse med den søramerikanske kornhøsten.

Ratene i periodemarkedet er også under press, japanske befraktere skal den siste uken ha sluttet to panamax'er på 2 års kontrakter og ratene har falt fra 37.000 dollar dagen til 32.500-35.000 dollar pr. dag.

Capesize-markedet sliter med de samme faktorene som de mindre skipene, og ratene i periodemarkedet er fallende. 150.000 tonnere kan nå forvente seg 55.000 dollar dagen for et ettårig timecharter, mot 60.000 en uke tidligere.

Fakta:

Capesize, bulkskip på 150.000 til 170.000 dødvekttonn.

Panamax, de største bulkskipene som kan passere gjennom Panama-kanalen, typisk 75.000 dødvekttonn.

Handy/Handymax, størrelser på mellom 40.000 og 47.000 dødvekttonn.

Bulkskipene frakter alle typer "tørre" råvarer i bulkform, og de tre viktigste lastene er malm, kull og korn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere