RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bull-strategene på Wall Street holder målene

Sist oppdatert:
De tøffeste bullstrategene på Wall Street holder sine forventninger til utviklingen i aksjemarkedet. Noen tror til og med at de er for bekjedne
Det amerikanske aksjemarkedet må ta seg kraftig opp i andre halvår skal en rekke av de mest profilerte aksjestrategene få rett i sine spådommer om aksjemarkedet.

Svette mål

Med kun to dager igjen av første halvår, viser de ledende amerikanske aksjeindeksene kun en liten oppgang. Dette er ganske langt unna forventningene til en rekke av aksjestrategene ved inngangen av året.

I en studie Wall Street Journal gjennomførte ved inngangen av 2004, ventet majoriteten av toppstrategene på Wall Street at skattekutt og lavere rente, samt økt inntjening fra selskapene, ville løfte aksjemarkedet høyere i første halvår, for deretter å roe seg ned i slutten av 2004.

I ettertid er det ingen tvil om at flere av forutsetningen til strategene ble gale. Oljeprisen har løftet seg til rundt 40 dollar pr. fat, etter at uroen i Midtøsten ble verre enn man første hadde ventet. I tillegg til dette har frykten for inflasjon ført til at rentespøkelset igjen herjer de amerikanske børsene.

S&P 500-indeksen er opp rundt 2 prosent for året, mens Nasdaq Composite-indeksen er opp rundt 1 prosent.

I undersøkelsen til Wall Street Journal ventet aksjestrategene at Dow Jones-indeksen ville ende over 11.000 poeng. Ved avslutningen i går var Dow Jones-indeksen på 10.357,09 poeng, og har falt tilbake så langt i år.

Man må imidlertid ikke glemme at en håndfull forsiktige aksjestrateger ventet børsfall i år.

Venter 10 prosents oppgang

Flere av strategenes tidligere uttalte mål på 1.150 poeng for S&P 500-indeksen ved slutten av året, venter de vil være for beskjedent. De fleste strategene ligger nå mellom 1.150 og 1.200 i mål for S&P 500-indeksen for året.

En optimistisk strateg Wall Street Journal har vært i kontakt med, mener at S&P 500-indeksen vil stige hele 10 prosent fra dagens nivåer i andre halvår. En annen strateg venter 6 prosents oppgang både for Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen.

Flere av strategene tror at Irak-situasjonen, oljeprisen, presidentvalget og renten, alle ting som har presset markedet, vil løse seg opp.

På slutten av inntjeningssyklusen?

På den andre siden av skalaen er det flere som den siste tiden har antydet at de amerikanske selskapene nærmer seg toppen av sin inntjeningssyklus.

Amerikanske selskaper har det siste året løftet inntjeningen kraftig, etter tidligere års nedtur. Oppjusteringer i forbindelse med kvartalstallene tyder på at det ikke ligger overraskende elementer i vente for aksjemarkedet.

"Alle" vet at det blir gode tall i andre kvartal, men forventningene knyttet til inntjeningen videre i 2004 er mer usikker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere