Arild Rønsen

Bunadsmafiaen

Bunads-kapitalistene skyver «tradisjon» foran seg. Mens de i virkeligheten bare driver business.

Mange syns bunad er et flott antrekk. Det er forståelig. Men det er ikke forståelig at de som driver bunad som butikk er de samme som til stadighet dras inn i TV-studioet for å forsvare «tradisjon». De som syr bunad er ikke verken bedre eller verre enn andre kapitalister.

Så la meg slå et slag for festdraktene som selges i COOP-butikkene. De er like fine som en bunad, og koster fra 500-2000 kroner - mens en bunad koster fra 20.000 og oppover. Skal den sys om – siden alderen gjør noe med de fleste av oss - må eieren gjerne ut med fire-fem tusen ekstra.

Jeg kjenner svært få som har råd til å bruke 25.000 på et antrekk. Derfor er det så godt som ingen i min vennekrets som eier en bunad. I tillegg kommer at de fleste, spesielt blant gutta, syns bunad er et tåpelig plagg. Hun som skulle fått undertegnede til å kle seg i nikkers og ullstrømper 17. mai, skulle vært mer enn bare vanlig søt.

De som vil kjøpe svindyre klær må få lov til det, for all del. Men det er minst like fornuftig å handle på Dressmann eller Cubus. Eller for mannfolk å ty til den flotteste moten som noen er gang er funnet opp – av James Dean: Svart skinnjakke, jeans og hvit t-skjorte. Også kalt rocke-bunad. Stiligere blir det ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.