RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bunnmåling for Venstre

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Venstre havner under sperregrensen på den siste meningsmålingen før landsmøtet som åpner fredag.

På meningsmålingen som Opinion Perduco har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), har Venstre falt med 2,1 prosentpoeng fra november 2012 til dagens måling, som er tatt opp i perioden 2. til 8. april.

Målingen gir Venstre lavere oppslutning enn ved stortingsvalget i 2009, som endte med bare to representanter på Stortinget. På aprilmålingen til ANB er oppslutningen 3,7 prosent, med tre representanter «inne».

- Et varsko
- Denne målingen er isolert sett et varsko om at ingenting kommer gratis og at vi har en stor jobb å gjøre før valget, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik, til ANB.

Valgforsker Bernt Aardal ser dog ingen dramatikk i denne målingen.

- For Venstre sin del spriker målingene litt. Tar du et gjennomsnitt av alle målingene, ligger partiet på firetallet og dermed over sperregrensen. Men partiet har også enkeltmålinger nede på tretallet. Derfor er heller ikke det så veldig unormalt, sier Aardal til ANB.

Les også: - Kvinner må få bestemme over egen kropp
Les også: - Folk skal jo ikke stemme på en statsminister

Da Trine Skei Grande innledet til partiets pressekonferanse foran helgens landsmøte, var hun klar på viktigheten av å komme over sperregrensen.

- Hovedmålet vårt ved valget er å få en større gruppe på Stortinget. Derfor er fire prosent et viktig tall for oss. Jeg ser fram til å dele jobben med flere på Stortinget, var beskjeden fra Venstre-lederen.

Svak tilbakegang
Heller ikke Arbeiderpartiet får noen jublende inngang til sitt landsmøte neste helg. Med en svak tilbakegang, står partiet på 27,3 prosent.

- Slår denne målingen til, blir Erna Solberg statsminister og Siv Jensen finansminister. Det vil ta Norge i en helt annen retning. Vi vil gjøre alt vi kan for å hindre det, sier partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, til ANB.

Trøsten er at begge de to andre rødgrønne partiene går noe fram.

Usikre velgere
På Opinions måling for april, er Høyre fortsatt landets største parti med en oppslutning på 32,1 prosent. Partiet ligger fortsatt an til et klart flertall sammen med Fremskrittspartiet.

Høyre har fortsatt stor lojalitet blant sine velgere. Som ved forrige måling, holder 90 prosent av dem som stemte på Høyre i 2009 fast på Erna Solbergs parti. Høyre har i tillegg overtatt mange velgere fra Fremskrittspartiet.

Valgforsker Bernt Aardal mener imidlertid det fortsatt er mange usikre velgere.

- Spesielt blant dem som stemte Venstre og SV ved forrige valg, er en tredjedel ikke sikre på om de vil gjøre det samme ved høstens valg. Også for Arbeiderpartiet og Senterpartiet er dette tallet høyt. Det er lettere å hente tilbake disse stemmene enn å erobre nye. Derfor er det fortsatt snakk om små marginer, sier Aardal.

(ANB)

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere