Bunnrekord for klimakvoter

Trondheim (NTB): EUs klimakvoter er billigere enn noen gang. De lave kvoteprisene gjør det vanskeligere å nå norske mål om utslippskutt på hjemmebane.

Prisen på klimakvotene i EU-markedet falt i forrige uke til under 4 euro, snaut 30 kroner. Før finanskrisen i 2008 var prisen for en kvote på ett tonn CO2 åtte ganger høyere, nesten 250 kroner.

Norge er også tilsluttet EUs kvotesystem. Kvotehandel er det viktigste virkemiddelet for å få ned utslippene, både i EU og Norge. Men med så billige kvoter virker ikke kvote etter hensikten.

Klimaforskere og eksperter er særlig bekymret for den langsiktige virkningen. Når det er så billig i forurense, har bedriftene lite å tjene på å legge om til mer miljøvennlig teknologi.

Lave kvotepriser gjør det også vanskeligere å nå Stortingets mål om å ta to tredeler av utslippskuttene fram til 2020 på hjemmebane.

- Selv med langt høyere kvotepriser ville vi trengt andre virkemidler i tillegg til kvotehandel for å nå dette målet. Lavere kvotepriser gjør det enda viktigere med tilleggsvirkemidler, sier Audun Rosland, direktør for klimaavdelingen i Klima- og forurensningsdirektoratet, Klif. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.