Gå til sidens hovedinnhold

Burger-galskap: Donald (67) har spist flest Big Mac-er i hele verden

Siden 1970-tallet har burgerentusiasten dyttet i seg minst to Big Mac-er daglig.

Den legendariske Big Mac-en til burgerkjeden McDonald’s er kanskje den mest kjente burgeren i hele verden. Og de aller fleste som har avlagt et besøk på McDonald’s har kanskje spist den. Men det er bare én person som kan titulere seg med tittelen «Kongen av Big Mac».

Allerede i 1999 ble amerikanske Donald Gorske (67) oppført i Guinness Rekordbok som den personen i verden som har spist flest Big Mac-er.

Les også: McDonald’s sin største hemmelighet kan ha blitt avslørt

22 år senere, i august 2021, har Gorske telt opp antall Big Mac-er han har spist de siste fem tiårene. Tallet endte på totalt 32.340 Big Mac-er, skriver Guinness Rekordbok.

Donald Gorske, som kommer fra Fond du Lac i delstaten Wisconsin, har i snitt spist to Big Mac-er daglig.

Startet på 1970-tallet

Burgereventyret startet 17. mai i 1972 da Gorske kjøpte sin første bil. Den gang spiste han ni Big Mac-er hver dag.

- Jeg kjørte rett til McDonald’s og kjøpte mine første tre Big Mac-e, satte meg i bilen og spiste dem opp. Da sa jeg til meg selv: «Jeg kommer antakelig til å spise disse resten av livet mitt». Jeg kastet eskene i baksetet og begynte å telle dem, sier han.

I snart 50 år har Gorske ført streng kontroll og oversikt over hver eneste Big Mac han har spist. Han har kategorisert hver eneste burgereske og kvittering i kasser som er markert med årstall.

Passer på helsen

Hver Big Mac har 563 kalorier. Men Gorske dropper pommes frites for å unngå altfor mye daglig fett. Til tross for to Big Mac-er daglig har Gorske, ifølge eget utsagn, et relativt lavt kolesterolnivå og går flere kilometer daglig for å passe på helsen.

Les også: Disse produktene blir forbudt – McDonald's tar dramatisk grep

Kona Mary sier at Donald Gorske har vært en Big Mac-elsker så lenge hun har kjent ham.

- Don Gorske fortalte meg ikke om sin lidenskap for Big Mac da jeg traff ham første gang. Jeg er ikke helt sikker på om det var en lidenskap den gang, men han spiste Big Mac hver dag. Noen ganger kjøpte jeg en Big Mac til ham. Jeg innså bare ikke at dette ville fortsette i all evighet, sier kona i en uttalelse til Guinness Rekordbok.

Gorske har sin egen side på Wikipedia og har blant annet deltatt i dokumentarfilmen Super Size Me.

Hemmelig oppskrift

I 2017 verserte det rykter om at oppskriften på Big Mac-ens topphemmelige saus kan ha blitt lekket på internett.

Oppskriften ble angivelig lekket ut på Pinterest, som er et nettsamfunn for deling av videoer og bilder, skriver Daily Mail.

Autentisiteten til oppskriften ble imidlertid ikke blitt verifisert den gang.

- Dette er ikke noe som vi har hørt noe om, men du må gjerne ta kontakt med våre kollegaer i USA, sa senior kommunikasjonskonsulent ved McDonald’s Norge, Kathrine Moe, til Nettavisen den gang.

Fra tid til annen verserer det rykter om at kjente, hemmelige oppskrifter har lekket ut til allmennheten. Den topphemmelige Coca Cola-oppskriften er blant de mest omtalte sådan.

Big Mac-sausen ble først introdusert av franchiseeier Jim Deligatti, som skapte den verdenskjente burgeren i 1968. Originalsausen ble brukt fram til 1991. Etter det ble det gjort små endringer i oppskriften, men McDonald’s gikk tilbake til originalsausen i 2004, ifølge Daily Mail.