Da Ringsaker Blad møtte opp utenfor den populære burgerkjedens restaurant i Nydal i Ringsaker onsdag morgen, hadde dørene blitt stengt av Mattilsynet dagen i forveien.

Likevel var det eneste som prydet inngangsdøren en tilsynsrapport fra 2019 med et smilefjes på.

Ansatte avisen snakket med fortalte at de ikke kunne uttale seg om saken og henviste videre til hovedkontoret i Sverige.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte stengingen av restauranten.

Les også: Caroline (39) skulle operere bort eggstokkene - men så får hun mirakel-beskjeden av legen

Oppvask for hånd

Rapporten fra Mattilsynets inspeksjon tirsdag levnet liten tvil om at restauranten måtte stengte ned. Der kom det nemlig frem at Max i Nydal ikke hadde hatt en fungerende oppvaskmaskin siden 6. mai.

Seksjonssjef i Mattilsynet, Siv Jorunn Nordlund, forteller til Ringsaker Blad at de sjelden kommer over restauranter hvor oppvaskmaskinen ikke fungerer og det ikke eksisterer en plan B.

– Det kan jeg ikke si at vi ser så ofte, men det skal sies at dette er utstyr som er utsatt for stor belastning, og som trenger service og vedlikehold for å fungere. Når en oppvaskmaskin blir ødelagt, vil en bedrift ha muligheten til å finne andre løsninger, men det må være lagt til rette for dette. Det var det ikke her, sa Nordlund til avisen.

For at restauranten skulle få åpne igjen, måtte oppvaskmaskinen bli reparert, oppvaskavdelingen måtte rengjøres og alt utstyr skulle bli rengjort i maskinen, ifølge rapporten.

Les også: Caroline (39) skulle operere bort eggstokkene - men så får hun mirakel-beskjeden av legen

Åpnet igjen

Videre skriver Mattilsynet i rapporten at Max brukte en skyllekum for å rengjøre kjøkkenutstyr som ble brukt i forbindelse med matlaging. Denne skal ha vært full av fett.

- Mattilsynet fant alvorlige brudd på regelverket for trygg mat knyttet til internkontroll og forurensningsfare, fremkommer det videre i rapporten.

Mattilsynet refser også Max for ikke å henge opp en rapport med et surt smilefjes, som ifølge Nordlund er stikk motsatt av formålet med smilefjesordningen. Ved stenging får restauranter nemlig alltid sur munn som man er pålagt å henge opp.

Onsdag morgen fortalte presseansvarlig ved Max' hovedkontor i Luleå i Sverige, Erik Filén, at restauranten hadde tatt hånd om situasjonen. Han presiserer at det ikke var slik at de hadde en oppvaskmaskin som ikke fungerte, men at de ventet på en reservedel som var forsinket.

Han opplyser at restauranten åpnet opp igjen klokka 10.20 onsdag formiddag. Nordlund bekrefter også til Ringsaker Blad at de har vært på ny inspeksjon og at Max ikke lenger er stengt. Restauranten pålegges derimot en strekmunn inntil ytterligere utbedringer har blitt gjort.

Les også: Stans i grensehandel ga rekordår for Coop: Nå satser de på å vokse mer