RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush' rådgiver kalles USAs Goebbels

Sist oppdatert:
Bush sin politiske rådgiver er i ferd med å bli Amerikas Joseph Goebbels. Mediene i USA blir stadig mer interessert i hvordan han spinner trådene i politikken.

Prisbelønnede politiske kommentatorer går så langt at de kaller Karl Rove (bildet) for hjernen til George Bush, mens anerkjente aviser kaller den amerikanske økonomiske politikken for "Rovenomics".

Ingen vet helt hvor stor makt rådgiveren har, men gjennom lekkasjer, spekulasjoner og anonyme kilder får Rove mye av ansvaret for den amerikanske politikken i de amerikanske mediene.

Morgenbladet skriver at Karl Rove beskyldes for å være mannen bak alle presidentens meninger. Han er involvert i enhver bestemmelse som tas i det ovale rommet i Det Hvite Hus, i så stor grad at han i praksis er med-president. Visstnok skal Rove ha overbevist Bush om å koble Saddam Hussein til Osama bin Laden, enda CIA ikke klarte dette, for å trekke oppmerksomheten bort fra problemene med amerikansk økonomi. Dermed fikk presidenten et image som handlekraftig, og USA har sikret seg kontroll over Iraks olje.

I boken “Bush's brain – How Karl Rove made George W. Bush presidential" av journalistene James Moore og Wayne Slater, blir Rove portrettert som en ikke-valgt rådgiver med vel mye makt.

I kjølvannet til Karl Rove flyter rykter om skitne knep, løgn og intriger han skal ha initiert for å komme seg inn i Det hvite hus.

I 1986 var Rove sentral i arbeidet med å få republikaneren Bill Clements valgt som guvernør i Texas. Demokratenes kandidat ble ansett som en langt bedre debattant enn Clements. Men bare noen timer før en avgjørende TV-debatt annonserte Rove at han hadde funnet avlyttingsutstyr i republikanernes hovedkvarter. "Hvem andre enn demokratene kunne hatt nytte av dette?" spurte Rove retorisk. Senere fikk Rove rettet mistanken mot seg fordi etterforskningen viste at mikrofonen knapt hadde batteri, samt begrenset rekkevidde. Men Demokraten ble stilt i et dårlig lys og Republikaneren vant valget.

I en av Roves første kampanjer ødela han demokratenes valgkampåpning. Ved å lage falske invitasjoner med løfte om gratis alkohol som han delte ut på obskure steder, rekrutterte han en blanding av hippier, uteligger og rocka musikere til selve åpningen.

Under den siste valgkampen la Rove kjepper i hjulene på demokratene. Mange mente at Rove sto bak ryktekampanjen om at den demokratiske kandidaten i Texas fylte opp administrative stillinger med lesbiske.

Wall Street Journal kaller den amerikanske politikken for "Rovenomics". Avisen definerer Rovenomics slik: "Ettersom de rike betaler mest skatt gir det mest mening å gi dem skattelettelser, slik at vi får fart på økonomien."

Ifølge Wall Street er regjeringens økonomiske politikk gjennomsyret av populisme og dobbeltkommunikasjon: "Bush-administrasjonen skyr upopulære avgjørelser: Kjemp en krig og kutt i skattenivået samtidig, angrip de største utgiftspostene mens du lover mer til utdanning og reseptbelagte medisiner, lovpris frihandelen, men vær proteksjonist når du har politiske fordeler av det." Rove får skylden for dette.

Det amerikanske politiske magasinet CounterPunch sammenlikner Rove med Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels. Fordi han har løyet og plantet falske historier for å komme til makten. Det er selvsagt mulig å undre seg over at han fortsatt spiller en viktig rolle i det amerikanske demokratiet. Som den dyktige strategen han er, er han alltid oppdatert, pugger meningsmålinger og han klarer dessuten å hale seire for Republikanerne i land.

Ingen vet helt hvilken rolle Karl Rove spiller, men det ser ut til å være en viss enighet om at den er betydelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere