RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush kan gjøre Bondevik til ja-mann

Etter gjenvalget av George W. Bush som president i USA, har statsminister Kjell Magne Bondevik gitt uttrykk for at denne begivenheten kan føre ham nærmere et ja til EU.

Bondevik tar utgangspunkt i at tiden med Bush som president har skapt en større avstand mellom Europa og USA. - Dersom den politiske uenigheten mellom Europa og USA blir enda større, vil det tvinge frem en debatt om et sterkere behov for å satse på EU og det europeiske samarbeidet, sier statsminister Bondevik.

Bondevik sier at dette fort kan bli et argument for ja til EU. - Og dette er et argument også jeg må ta i betraktning, sier Bondevik. Men i likhet med en rekke europeiske politikere håper også Bondevik at den nyvalgte presidenten vil innta en mykere og mer samarbeidsvillig holdning i utenrikspolitikken. Eksperter på amerikans politikk regner imidlertid ikke med at Bush vil legge seg på en annen og mer medgjørlig linje i utenrikspolitikken.

Det vil i så fall bety at sjansene øker for at statsminister Kjell Magne Bondevik vil komme ut av tenkeboksen som EU-tilhenger. I denne sammenhengen er det verdt å legge merke til at Senterparti-leder Åslaug Haga slett ikke ønsker å lage noen kobling mellom EU-spørsmålet og en enda mer egenrådig amerikansk politikk. Det kan man vel tolke som en bekreftelse på at det knapt kan finnes noen begivenheter i verden som kan få Senterpartiet til å endre syn på EU.

For mange andre kan det imidlertid komme til å bety svært mye for synet på EU dersom president Bush viderefører en politikk som tar lite hensyn FN, NATO og alle andre viktige samarbeidsorganer i det internasjonale samfunn. Når statsministrer Kjell Magne Bondevik sier at en fortsatt amerikansk alenegang i utenrikspolitikken, fort kan bli et argument for ja til EU, er han nok helt på linje med et meget solid flertall i den norske befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere