*Nettavisen* Nyheter.

Bush nekter mediene å vise bilder av soldatkister

President George W. Bush forbyr mediene å vise bilder av kister med døde soldater når de kommer hjem fra Irak-krigen.

20.06.08 11:03

Rett før invasjonen av Irak startet sendte Pentagon et direktiv til alle amerikanske militærbaser.

-Det vil ikke bli noen ankomstseremonier for, eller mediedekning av, avdøde militære som returnerer til, eller sendes fra Ramstein- eller Dover-basene, heter det ifølge NTB.

Ramstein-basen i Tyskland er USAs viktigste mellomstasjon på veien til og fra Irak, mens Dover Air Force Base i Delaware har USAs største militærkirkegård.

Kritikere anklager Bush for å forsøke å skjule Irak-krigens høye pris, ved å nekte det amerikanske folk å se bilder av de flaggdekte kistene med soldater som ukentlig lander på afrikansk jord.

-Denne administrasjonen manipulerer informasjon og er nøye med å styre hendelsene, og til tider går dette for langt, sier Joe Lockhart som var pressetalsmann for tidligere president Bill Clinton.

En talskvinne for Pentagon tilbakeviser kritikken, og sier at det omstridte direktivet som forbyr mediene å vise bilder av kistene, skriver seg fra Clinton-administrasjonens siste dager i november 2000.

-Det er bare først nå at vi håndhever forbudet, sier talskvinnen til Washington Post.

En talsmann for Det hvite hus medgir at Bush ikke har deltatt i noen minnestunder eller seremonier for falne amerikanske soldater i sin regjeringstid, men understreker at han har møtt familiene til noen av ofrene.

Invasjonen av Irak kostet 162 amerikanske soldater livet, og over 100 er i tillegg drept siden Bush i mai erklærte kamphandlingene for over. Minst 650 er såret, mange av dem alvorlig.

Pentagon har tidligere medgitt at bilder av kister med drepte amerikanske soldater påvirker opinionen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.