RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush og Bondevik på frierføtter

Sist oppdatert:
Mye står på spill i Brussel om dagen. George W. Bush trenger drahjelp fra EU i Irak, mens Kjell Magne Bondevik vil redde stumpene av Nato.

Søndag landet president George W. Bush i Belgia. Hovedbudskapet hans i løpet av Europa-besøket denne uka er at verden trenger et sterkt Europa. For Bush står mye på spill. Det underliggende budskapet er at USA trenger hjelp fra både EU og Nato for å rydde opp i Irak.

Tirsdag møter han Kjell Magne Bondevik, Jan Petersen og lederne for de andre Nato-landene. For den norske regjeringen står også mye på spill. Strategien med å bruke Nato som kontaktpunkt for dialogen mellom Europa og USA er under sterkt press. I forrige uke sa Tysklands statsminister Gerhard Schröder at EU-landene bør legge mindre vekt på Nato. Hvordan EU-landene reagerer på invitten fra Bush, er derfor viktig for Norge.

Under Irak-krigen var EU delt i synet på den amerikanske invasjonen. Det samme var Nato. Nå er 19 av de 26 Nato-landene også EU-medlemmer. Det har USA merket seg. Dermed blir det stadig vanskeligere for Norge å opprettholde den norske strategien med å søke innflytelse i Nato for å kompesensere for et manglende EU-medlemskap.

Spørsmålet blir hvordan Bush stiller seg til det framtidige samarbeidet med Europa. Skal det i hovedsak skje gjennom Nato, der USA er i ledelsen, eller i direkte kontakt med EU? Her ligger tusenkronsersspørsmålet for Bondevik og Petersen.

Har Norge noe å si i dette selskapet? Vil Bondevik lykkes? Delta i debatten på Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere