Gå til sidens hovedinnhold

Bussdrapssiktede skulle sendes ut fra Norge i dag

Mannen som er siktet for trippeldrapet på Valdresekspressen mandag, skulle sendes ut fra Norge tirsdag.

Øvre Årdal/Oslo (NTB): Etter det VG får opplyst skulle den siktede ut av landet tirsdag. Han skulle reise alene uten vakthold til Oslo før videre transport ut av landet.

Den siktede var asylsøker, og var bosatt ved Årdal mottakssenter. Han ble pågrepet av ambulansepersonell og brannvesenet før politiet kom til stedet.

Mannen drepte både bussjåføren i 50-årene og de to andre passasjerene - en 19-årig kvinne og en svensk mann i 50-årene.

Bosatt ved mottak i Årdal
- Jeg kan bekrefte at mannen var bosatt ved Årdal mottakssenter. Det ble startet opp i august, men jeg vet ikke når han kom dit eller om han hadde pårørende der. Dette er informasjon vi nå forsøker å samle inn, sier assisterende direktør Tor Brekke ved Hero Norge til NTB.

BLOGG: - Da han fikk nei, svartnet alt

Politiet vil trolig gå ut med mer informasjon om trippeldrapsmannen etter klokka 8, opplyser operasjonsleder Olaug Horne i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Søkte asyl i april
Det opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

- Mannen er 30 år gammel og søkte asyl i Norge i april i år. Søknaden ble aldri behandlet fordi mannen, etter Dublin-avtalen, skulle få sin søknad behandlet i Spania, opplyser kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI.

En person som søker asyl, bestemmer ikke selv hvilket land som skal behandle søknaden. Det første trygge landet asylsøkeren kommer til, har ansvaret for å behandle søknaden om beskyttelse, og derfor skulle mannen sendes til Spania.

Den drepte kvinnen var fra Årdal
- Vi er kjent med at ett av ofrene er fra Årdal, og vi støtter de pårørende i situasjonen så godt vi kan, sier ordfører Arild Ingar Lægreid i Årdal kommune til NTB.

De to andre ofrene i tragedien som utspant seg om bord i Valdresekspressen da en 30 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan gikk amok med kniv, er en svensk mann og en mann fra Valdres, begge i 50-årene. Nordmannen var sjåfør på bussen, skriver Sogn Avis.

Uhyggelig
Det var disse fire som befant seg om bord i bussen som skulle over Tyin via Fagernes til Oslo, da mannen gikk til angrep, dagen før han skulle sendes ut av Norge.

Les også: Våknet opp til den ufattelige tragedien

Folk har lagt blomster og tent lys utenfor rådhuset i Årdal og flagget vaier på halv stang. Hendelsen har påvirket hele kommunen, sier ordføreren.

- Det er en uvirkelig og uhyggelig hendelse som skjedde i går i kommunen min. Vi var sterkt preget av hendelsen i går kveld og er fortsatt sterkt preget, sier Lægreid.

. Mine følelser går til de pårørende. Det er de som har det tyngst nå, sier ordføreren.

Åpen kirke
Kriseledelsen i Årdal kommune opplyser at Årdal kirke vil holde dørene åpne fra klokka 15 tirsdag ettermiddag.

- Vi fokuserer på de pårørende, og vi planlegger åpen kirke hvor man kan samles i stillhet utpå ettermiddagen i dag. Ellers tar vi imot alle henvendelser fra dem som har behov for det, og vi har fortsatt kriseledelse med alle de profesjonelle etatene i kommunen, sier Lægreid.

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler