RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FARLIG VEI: – Jeg tror ikke skolekontoret og Trygg Trafikk kan ha vært her ute og sett. Om morgenen er det ikke lys her, man må gå midt i veien for å se, og hopper man over autovernet er det omtrent 20 meter rett ned, sier Reidar Johansen. Han har flyttet inn på et nytt boligfelt ved Kvernodden på Ulefoss, men får ikke skoleskyss til datteren, til tross for at han ønsker å betale
FARLIG VEI: – Jeg tror ikke skolekontoret og Trygg Trafikk kan ha vært her ute og sett. Om morgenen er det ikke lys her, man må gå midt i veien for å se, og hopper man over autovernet er det omtrent 20 meter rett ned, sier Reidar Johansen. Han har flyttet inn på et nytt boligfelt ved Kvernodden på Ulefoss, men får ikke skoleskyss til datteren, til tross for at han ønsker å betale Foto: Bjørnar Hagen Vika (Telemarksavisa)

Bussen har plass - men datteren må gå

Sist oppdatert:
Maxitaxien som kjører skoleelever forbi Kvernodden hver dag har plass til Reidar Johansens 13 år gamle datter, men hun får ikke sitte på.

– Vi betaler gjerne, men det hjelper ikke, sier faren til Telemarksavisa.

– Vi har akseptert det at det er for kort vei til at hun skal få gratis skoleskyss. Det vi fortviler mest over, er at det er ledig i maxitaxien, men at hun ikke får sitte på selv om vi betaler, sier Reidar og Susanne Johansen.

Hadde de bodd 600 meter lenger borte fra Holla ungdomsskole, hadde datteren Victoria (13) hatt rett til gratis skoleskyss.

Skummel skolevei

Familien Johansen bygget det første huset på det nye boligfeltet Kvernodden, ved Romnesvegen på Ulefoss i april i fjor. De trives godt, men skoleveien er langt fra tilrettelagt for barn. De første 800 meterne må man gå i mørket på en smal, svært uoversiktlig vei, uten gang- og sykkelsti.

– Det er altfor farlig å gå til skolen. Man strør kun for biltrafikken midt i veien. Skal man gå uten å skli må man gå midt i veien, fortviler Reidar Johansen.

Siden mars i fjor har han og kona vært i kontakt med skolesjef Johan Søfteland, og skolekontoret i Nome.

I starten virket Søfteland positiv til at 13-åringen skulle få bli med i maxitaxien som går fra Sannes og henter opp elever langs Romnesvegen før den ender opp på skolene på Ulefoss.

Hørte ingenting

– Han sa man hadde et liknende problem i Lunde, men at elevene der fikk skyss mot betaling. I mai fikk foreldrene beskjed om at sekretæren på skolen hadde sjekket med Vestviken kollektivtrafikk. De sa at Victoria ikke fikk være med i taxien uansett om man betalte.

Neste beskjed var at skolesjef Søfteland skulle ta en runde med Vestviken.

Det kom aldri noe svar. I juni tok Susanne Johansen på ny kontakt med skolekontoret. Søfteland var på ferie, så hun snakket med pedagogisk konsulent Marianne Dahlseng. Hun sa at veien på Romnes ikke var definert som trafikkfarlig og at Victoria dermed ikke kunne få skoleskyss.

I juli sendte man en ny mail der man innstendig ba om å få betale for at Victoria skulle få plass, og man oppfordret skolekontoret til å komme på befaring. Intet svar kom.

Det gikk over to måneder før man igjen kontaktet Søfteland. Da fikk de beskjed om at man skulle gjøre en totalvurdering over skysstilbudet i kommunen. Siden september 2014 har det vært stille. 12. januar i år sendte de en ny mail til skolesjefen.

– Det eneste vi ønsker er et skriftlig avslag, slik at vi kan ta saken videre med fylkesmannen.

Investert 24 millioner i boligfelt

– Jeg vokste opp i nabohuset. Før broa kom, gikk hovedveien her. Det eneste de har gjort i forbindelse med den omfattende reguleringsplanen til boligfeltet, er å legge til rette for et busstopp her oppe. Det går ikke noen buss her, foruten den som henter elevene, og den bussen vil jo ikke stoppe for dattera mi, sier Reidar.

– Kvernodden AS og kommunen har investert 24 millioner kroner i et nytt byggefelt, men man har tatt mest hensyn til noen frosker og fugler borte i det ene hjørnet her. Man har ikke tatt høyde for at det kommer barnefamilier. Nå er man prisgitt at det er vi foreldrene som kjører ungene på skolen, men det har vi ikke sjans til å fortsette med. Snart flytter det inn flere barnefamilier på feltet her.

– HADDE FLYTTET: – Hadde vi visst det vi gjør i dag, hadde vi aldri bygget her i Nome. Vi ønsker at flere barnefamilier skal slå seg ned på Kvernodden. Da må kommunen tilrettelegge for det, sier Reidar Johansen.


Det blir spennende å se hva som skjer da, sier foreldrene.

– Vi holder på med en totalgjennomgang av skoleskyssordningen i Nome. Mye er klart, men vi er ikke helt ferdig, sier Johan Søfteland.

- Jeg forstår frustrasjonen
Johan Søfteland sier at det er en totalvurdering som ligger til grunn for at skoleveien fra Kvernodden ikke blir vurdert som farlig skolevei.

Han sier at den aktuelle strekningen på Romnesvegen ikke blir sett på som særlig farlig skolevei.

– Det er en totalvurdering som ligger bak. Det gjelder blant annet trafikken i området og alder på elev, sier Søfteland, og understreker at han ikke sitter med kriteriene foran seg når TA ringer.

– Målet mitt er å få på plass gang- og sykkelvei og tryggere skolevei i området. Om det faktisk kommer, er det andre som skal bestemme.

– Hvorfor får hun ikke bli med i taxien når man gjerne betaler?

– Noe av problemet er at drosjene ikke er tilrettelagt for billettering. De jobber med å få på plass sånt utstyr i alle bilene sine.

– Foreldrene har sagt at de gjerne kan betale regninger ...?

– Vestviken jobber med å få til et system, og det har vært en mulighet med faktura tidligere.

– Skjønner du at familien er frustrert over saksgangen?

– Jeg forstår veldig godt frustrasjonen for det ene og det andre, men vi har overlagt ansvaret til Vestviken og de har avtaler med sine kontraktører igjen. Søfteland sier at man ikke har fått laget noen innstilling på bakgrunn av møtene med Vestviken ennå, men at det kommer.

Han sier også at han kommer til å sende familien Johansen et midlertidig skriftlig svar.

Les flere saker i Telemarksavisa

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere